En man kör på motorcykel genom ett sönderbombat område i Idlib som utsattes för ett luftanfall på måndagen. Foto: Amer Alhamwe/AFP/TT

Civila dödade i bombräder i Idlib – EU fördömer

Uppdaterad
Publicerad

FN:s säkerhetsråd kallar till extrainsatt möte för att diskutera de eskalerande striderna i nordvästra Syrien. Attacker mot skolor och sjukhus bryter mot internationell rätt, framhärdar EU.

På onsdagen dödades tio civila i lufträder över den syriska Idlibprovinsen, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien.

Den syriska regeringen och Ryssland har trappat upp sina bombningar i området, som till större delen står under jihadistiska rebellers kontroll. Sedan den 29 april har tolv vårdinrättningar, varav två stora sjukhus, träffats i anfallen, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

Tusentals har drivits på flykt

18 stridande rebeller dödades också i luftanfall eller strider på onsdagen, enligt SOHR. Nio regeringssoldater dödades.

FN:s säkerhetsråd kommer att sammanträda på fredag, på initiativ av de tre icke-permanenta rådsmedlemmarna Tyskland, Belgien och Kuwait. Humanitära tjänstemän kommer då att redogöra för en situation där 150 000 människor har drivits på flykt i Idlib på bara en veckas tid.

– Den nyliga militära upptrappningen i nordvästra Syrien, med luftanfall och artillerield riktad mot skolor och sjukhus, inklusive användning av tunnbomber, utgör en oacceptabel överträdelse av internationell lag, säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini, som påminner den syriska regeringen och Ryssland om det avtal de ingick med Turkiet förra året, om en demilitariserad zon i norra Syrien.

I måndags dödades minst 43 personer i strider mellan regeringsstyrkor och jihadister i Idlib. Samma dag besköts den ryska flygbasen Hmeimim, väster om Idlib, med raketer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.