Irakisk militär fortsätter offensiven för att återta Mosul från IS-styrkor. Foto: TT

Sista etappen inledd i slaget om Mosul

Uppdaterad
Publicerad

Irakiska styrkor har inlett insatsen för att ta tillbaka den sista IS-kontrollerade delen av Mosul, skriver militären i ett uttalande.

Det irakiska flygvapnet har släppt flygblad över Mosuls gamla stad och tre angränsande stadsdelar, där boende uppmanas att fly.

Människorättsgrupper uttrycker samtidigt sin oro över situationen för civila som är instängda i den jihadistkontrollerade delen av den irakiska miljonstaden.

De invånare som fortfarande befinner sig i IS-kontrollerat område har brist på mat och vatten, saknar elektricitet och har begränsad tillgång till sjukvård.

Samtidigt väcker flygbladen oro bland hjälporganisationer, som fruktar att civilbefolkningen står inför snara intensiva strider och befinner sig i omedelbar fara.

– Vi inväntar döden, vilken sekund som helst, antingen genom bombningar eller genom svält, säger en invånare, som av säkerhetsskäl inte namnges, till Reuters.

LÄS MER: Minst 100 civila döda i amerikansk flygräd i Mosul

Regeringsoffensiven för att återta Iraks näst största stad har dragit ut på tiden och är nu inne på sin nionde månad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Slaget om Mosul

Mer i ämnet