SVT Nyheter utrikesreporter Claes JB Löfgren ser tre orsaker som anledningen till den konfrontation som hittills krävt över 40 liv på gränsen mellan Gaza och Israel. Foto: SVT / TT

Claes JB Löfgren om sammandrabbningarna i Gaza: ”En oundviklig situation”

Uppdaterad
Publicerad

En blodig sammandrabbning mellan Israel och Gaza under måndagen hade varit svår att undvika. Det menar SVT Nyheters utrikesreporter Claes JB Löfgren.

– Israels tolv år långa belägring av Gaza har skapat väldigt stor desperation hos en befolkning på två miljoner människor som bor på en väldigt liten yta. De upplever att världen har svikit dem. Det är en oundviklig situation.

Claes JB Löfgren ser flera orsaker till den sammandrabbning som enligt nyhetsbyrån AP hittills krävt över 50 liv på gränsen mellan Gaza och Israel.

Den första orsaken, som Löfgren menar är den främsta, är att staten Israel i dag firar 70-årsjubileum.

USA flyttade sin israeliska ambassad

Återvändarmarschen – en sex veckor lång protest

Palestinierna vill protestera mot att staten Israels födelse 1948 orsakade en massflykt och att miljoner palestinier fortfarande – 70 år senare – lever som flyktingar.

– För att uppmärksamma detta deltar palestinier i vad som kallas återvändarmarschen – en sex veckor lång protest längs gränsen mellan Israel och Gaza, säger Löfgren.

”Israel känner sig ifrågasatt och hotat”

En annan orsak till dagens konfrontation är att den terrorstämplade organisationen Hamas, som styr Gaza, aldrig har accepterat israeliska statens rätt till existens.

Hamas ses av Israel, och också av EU och USA, som en terroristorganisation.

- Israel betraktar sig själva som ett litet judiskt land i ett hav av arabiskspråkiga länder. Utifrån det israeliska perspektivet så känner man sig hela tiden ifrågasatt och hotat.

USA:s flytt av sin ambassad till Jerusalem, som både israeler och palestinier gör anspråk på, har också ökat den palestinska ilskan.

Ojämna styrkeförhållanden

Att måndagens sammandrabbning blivit så blodig menar Löfgren bland annat beror på att styrkeförhållandena mellan Gaza och Israel är ojämna.

Han berättar hur han sett unga palestinska män försöka riva ner stängslet vid gränsen, som en symbolisk protest mot att de inte får lämna Gaza och den olösta palestinska flyktingfrågan..

– På andra sidan gränsen ligger israelisk militär med höghastighetsvapen. Kommer demonstranterna för nära de israeliska soldaterna har de order att skjuta, säger Claes JB Löfgren.

”Det sker ingen rörelse framåt mot fred”

Måndagens sammandrabbning mellan de två parterna är antagligen inte den sista, befarar Löfgren.

– Sedan Hamas tog över Gaza 2006 har Israel och Hamas drabbat samman i tre krig. Efter varje konfrontation följer en skakig vapenvila. Eftersom det inte sker någon rörelse mot en verklig fred flammar våldet hela tiden upp på nytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA flyttade sin israeliska ambassad

Mer i ämnet