USA:s utrikesminister Hillary Clinton. Foto: Scanpix

Clinton: Ryssland ger regimen attackhelikoptrar

Uppdaterad
Publicerad

USA:s utrikesminister Hillary Clinton anklagar Ryssland för att förse den syriska regimen med attackhelikoptrar.

-Vi är bekymrade över de senaste uppgifterna som vi har tagit del av om att attackhelikoptrar är på väg till Syrien från Ryssland, vilket kommer att innebära en dramatisk eskalering av konflikten, sade Clinton i ett anförande hos tankesmedjan Brookings i Washington under tisdagen.

Ryssland är sedan länge allierat med Syrien, och enligt Clinton har Washington pressat Moskva hårt för att stoppa ”fortsatta vapenleveranser till Syrien”.

”Uppenbart osant”

-De säger med jämna mellanrum att vi inte ska oroa oss, att det som de skeppar över inte har betydelse för striderna. Det är uppenbart osant, slår den amerikanska utrikesministern fast, enligt nyhetsbyrån AFP.

Enligt Clinton arbetar för närvarande FN:s och Arabförbundets sändebud Kofi Annan med att få till stånd en kontaktgrupp som ska utarbeta en tidsplan för en övergångsperiod där president Bashar al-Assad ska uppmanas att avgå.

Under tisdagskvällen kom också uppgifter om att rebellarmén retirerat från den hårt ansatta orten al-Haffa.

Dödadet fortsätter

Chefen för FN:s fredsbevarande styrka i Syrien hävdade på tisdagen att Syrien befinner sig i inbördeskrig, Det rapporterar nyhetsbyrån AFP. Under dagen utsattes också FN:s observatörer för stenkastning och beskjutning.

Den största syriska oppositionsgruppen, Syriska nationella rådet (SNC), delar dock inte bilden av situationen i Syrien som ett inbördeskrig.

-Det kan förefalla i vissa området som om det finns något som liknar ett inbördeskrig, säger NTC:s taleskvinna Basma Kodmani i telefon till TT.

-Men vår definition är något annorlunda – det här är en strategi från regimen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet