Foto: TT

Clinton vill nedgradera marijuana

Uppdaterad
Publicerad

Demokratiska presidentaspiranten Hillary Clinton svänger i sin syn på cannabis. Hon vill nu att drogens farlighet ska klassas ner.

Den förra amerikanska utrikesministern säger att åtgärden skulle leda till att mer forskning om hur cannabis kan användas som läkemedel.

I USA är cannabis listad bland de farligaste drogerna tillsammans med annan narkotika som heroin, ecstasy och LSD.

Cannabis-legalisering i USA

Senator Bernie Sanders, som utmanar Clinton om att bli demokraternas presidentkandidat, har i veckan lagt ett förslag i senaten om att delstaterna själva ska få bestämma om man vill legalisera cannabis.

Förslaget innehöll också ett krav på att avkriminalisera cannabis på federal nivå, där drogen i dag är olaglig.

I fyra delstater är cannabis lagligt för personligt bruk, och i 23 delstater plus i huvudstadsområdet (District of Columbia) är drogen tillåten för medicinskt bruk.

Hösten 2013 visade opinionsinstitutet Gallup första gången att en majoritet av amerikanerna är för en legalisering av drogen. 58 procent var positiva. Första gången frågan ställdes, 1969, var samma siffra 12 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cannabis-legalisering i USA

Mer i ämnet