Foto: TT

Obama tvingas ta ställning om laglig cannabis

Uppdaterad
Publicerad

USA:s Högsta domstol vill nu att Vita huset uttalar sig om den stämning som lämnats in av Oklahoma och Nebraska, och som syftar till att ogiltigförklara Colorados legaliseringen av cannabis. Utfallet kan få stor betydelse för den amerikanska legaliseringsvåg som just nu pågår.

Colorados grannstater Oklahoma och Nebraska stämde i december 2014 Colorado för att genom legaliseringen av marijuana ha urholkat delstaternas kontroll över drogbekämpning.

Det är ännu oklart om Högsta domstolen kommer att ta upp fallet.

Cannabis-legalisering i USA

Cannabis är fortfarande en olaglig drog på federal nivå, ett faktum som Oklahoma och Nebraska menar bör trumfa den folkomröstning som banade väg för en legalisering och reglering av marijuana i Colorado.

Obama uttrycker stöd för legalisering

Från justitiedepartementet har man dock sagt att man inte ska utmana delstaternas folkomröstningar och president Obama har sagt att legaliseringarna bör få vara kvar.

I dag är cannabis legaliserat i delstaterna Colorado, Washington och Alaska samt i huvudstaden Washington D.C. Regelverken och typ av reglering skiljer sig dock en del och Colorado är den delstat som i dag har gått längst. 

Även delstaten Oregons medborgare har röstat ja till en legalisering, men den träder i kraft först i sommar.

Fler på gång

Marijuana-industrin satsar dessutom på folkomröstningar om legalisering i ytterligare sju delstater i samband med presidentvalet 2016. Bland annat i Kalifornien och på Hawaii.

Omkring hälften av USA:s delstater godkänner i dag cannabis för medicinskt bruk eller har avkriminaliserat innehav av små mängder av drogen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cannabis-legalisering i USA

Mer i ämnet