Foto: Nathan Denette

Nu kan man handla med knark på börsen

Uppdaterad
Publicerad

Från i dag blir det möjligt att investera i en fond där fokus ligger på knark. Det är Torontobörsen i Kanada som har öppnat handeln för cannabis.

Fonden kommer att följa det nordamerikanska indexet för medicinsk cannabis, skriver tidskriften The Economist.

Medicinsk cannabis har varit lagligt i Kanada sedan 2001. Sedan 2013 finns det flera företag i Kanada som har tillstånd att odla och sälja cannabis för medicinskt bruk, därför är 16 av företagen som registrerats på Torontobörsen kanadensiska, en handfull är amerikanska och ett från Uruguay.

Cannabis-legalisering i USA

Diskussionen om att legalisera medicinsk cannabis har pågått länge i synnerhet i grannlandet USA. I Kalifornien och flera andra delstater i USA är medicinskt bruk tillåtet, men drogen är i övrigt olaglig i USA.

Mycket pengar

Den legala cannabismarknaden bara i Kalifornien beräknas kunna omsätta 50 miljarder kronor år 2020. I Kanada har företag som handlar med cannabis fått se sina aktier öka i värde, vissa med så mycket som 400 procent.

Nästa vecka kommer Kanadas regering att presentera ett förslag för att legalisera cannabis den 1 juli 2018.

Läs mer: Kanada legaliserar cannabis 2018

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cannabis-legalisering i USA

Mer i ämnet