Colombias president Juan Manuel Santos har sagt att man ska skärpa sina gränskontroller. Foto: TT

Colombia skärper gränserna mot Venezuela

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals venezuelaner skyndar sig över gränsen innan det blir för svårt att lämna det krisdrabbade Venezuela, efter att Colombia meddelat att de ska skärpa sina gränser. Samtidigt är Colombia villigt att utforma en ekonomisk räddningsplan för Venezuela – om president Nicholás Maduro lämnar sin post.

Redan har hundratusentals venezuelaner flytt till grannländerna Brasilien och Colombia. Hyperinflation, en svår recession, brist på mat och medicin och en ökad laglöshet i det oljerika landet är orsaken.

I torsdags meddelade både Colombia och Brasilien att de kommer skärpa sina gränser till Venezuela, vilket har lett till ett ökat tryck av venezueler som vill lämna landet innan det blir för svårt att ta sig över, skriver DN.

Krisen i Venezuela

Drar tillbaka inresetillstånd

Colombias president Juan Manuel Santos har sagt att man ska skärpa sina gränskontroller genom att bland annat dra tillbaka tillfälliga inresetillstånd och sätta in 3.000 nya säkerhetsvakter, skriver Reuters.

Bara till delstaten Roraima i norra Brasilien, har det kommit ungefär 40.000 flyktingar det senaste året. Landets försvarsminister, Raul Jungmann, har sagt att man kommer sätta in fler trupper för att stärka gränserna samt börja omlokalisera flyktingar till andra städer i landet.

Vill låna pengar till Venezuela

Colombia har kontaktat internationella låneinstitutioner om att utforma en ekonomisk räddningsplan värd upp till 60 miljoner amerikanska dollar för grannlandet Venezuela, om president Nicholás Maduro lämnar sin post, uppger Colombias finansminister Mauricio Cárdenas.

I nuläget flyr runt 2.000 människor om dagen, enligt Cárdenas.

– Vad händer när Maduro faller? Vi bör inte improvisera. Det bör finnas en plan eftersom Venezuela kommer att behöva ekonomisk hjälp, säger han i en intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet