Efter protester i Colombia mot polisbrutalitet har demonstranter vält en staty föreställande erövraren Sebastián de Belalcázar. Foto: Elkin Rojas/TT

Colombianska demonstranter störtade erövrarens staty

Uppdaterad
Publicerad

Demonstranter i Colombia har störtat en staty av den spanske erövraren Sebastián de Belalcázar – något de beskriver som en protest mot århundraden av folkmord och slaveri.

George Washington, Christopher Columbus och Edward Colston. Gjutna i brons eller huggna i sten. Sedan Black Life Matter-protesterna startade i USA har statyer runtom i världen välts, vandaliserats och rivits ner av demonstranter. 

Vält staty

Nu har demonstranter från Colombias ursprungsbefolkning, misak, störtat en staty av den spanska erövraren Sebastián de Belalcázar. Det var i den sydvästra staden Popayán som misakmedlemmar under torsdagen rev ner ryttarfiguren föreställande mannen som grundade staden 1537, rapporterar BBC News.

En symbol för en mångkulturell stad, menar Popayáns borgmästare Juan Carlos Lopez Castrillón.  

En representant för fem århundraden av folkmord och slaveri- säger ursprungsbefolkningens ledare.

”Våldshandling”

Borgmästaren anser att detta var en våldshandling. Sebastián de Belalcázar ledde många expeditioner i de nordvästra delarna av Sydamerika och grundade också det som nu är Ecuadors huvudstad Quito.

Demonstranterna däremot anser att skulden för morden på deras förfäder och på markrofferi ska läggas på Sebastián de Belalcázar.   

Flera har dött och hundratals skadats i demonstrationerna som nu pågått i över en vecka i Colombia. Av de hundratals som skadats är nästan hälften poliser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.