Den tyska appen kommer varna personer som har varit två meter ifrån en person som har smittats av corona. Foto: AFP/TT

Corona-app kan lanseras i Tyskland efter påsk

Uppdaterad
Publicerad

En app som varnar för coronasmittade kan bli verklighet i Tyskland inom ett par veckor. Samarbetet sker mellan fler europeiska länder och den tyska regeringen ser det som “lovande”.

Inspirationen kommer från Singapore som tog till med samma teknologiska medel för att stävja smittspridningen i landet, skriver Reuters.

Appen som Tyskland kan komma att lansera skulle varna personer om de har varit i närheten av en person som har bekräftats smittad. Avståndet som appen kommer reagera på är två meter och mötet ska vara längre än 15 minuter, skriver BBC.

Coronapandemin

– Integriteten kommer att respekteras då inga personliga data eller platsinformation kommer att användas och ingen data kommer sparas längre än 21 dagar, säger Thomas Wiegand vid Fraunhofer Heinrich Hertz-institutet som är involverade i appprojektet, till Deutsche Welle.

Lanseras efter påsk

Åtta europeiska länder samarbetar för att skapa den här appen. Förutom Tyskland, är det Belgien, Danmark, Frankrike, Italien, Schweiz, Spanien och Österrike, skriver Politico.

I Tyskland kan appen bli verklighet redan efter påsk och den tyska regeringen ser den som lovande och välkomnar ett samarbete som sker över gränserna, enligt en biträdande talesperson. 

Förutsättningen är att tyskarna ska få ladda ner den på frivillig basis och integriteten ska skyddas genom att appen tar upp bluetoothsignalen, ingen annan data från mobilerna.

Minst 60 procent

För att få den effekt man önskar behöver däremot minst 60 procent av befolkningen ladda ner appen, vilket innebär ungefär 50 miljoner människor, enligt den tyska regeringen. 

Förutom EU-länder tittar även Ryssland och Storbritannien på att smittspåra genom applösningar.

I Sydkorea tog man steget längre och kartlade människornas rörelser med hjälp av betalkort, mobiltelefoner och andra digital platsmarkörer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet