Runt om i Europa hålls affärer stängda och sammankomster är förbjudna Foto: Nam Y. Huh, AP / TT

Coronaläget – så ändrar länderna i Europa sina strategier

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har alltjämt Europa i sitt grepp. Men på sina håll har man sett ljusglimtar vilket gjort att flera länder sakta börjat släppa på sina restriktioner. Så här ser coronaläget ut i några av Europas länder.

Bulgarien

Den 6 april beslutade parlamentet i Sofia att lätta på vissa av de begränsningar landet införde i mars för att bekämpa spridningen av coronaviruset. Det innebär bland annat att vissa marknader kan öppnas, samtidigt som bötesbeloppet för att bryta mot vissa restriktioner sänks.

Cypern

I Cypern har man, enligt Reuters, inte tagit några nya beslut kring restriktioner. De rådande gäller fram tills 26 april – invånarna får bara gå ut en gång om dagen och det råder utegångsförbud mellan klockan nio på kvällen och klockan sex på morgonen.

Danmark

I Danmark har statsminister Mette Fredriksen med sin regering beslutat att sakta öppna upp landet igen. Som SVT sedan tidigare rapporterat öppnar landet sina skolor igen, men med restriktioner för hur nära barnen får vara varandra.

Även vissa affärer som frisörer och körskolor får öppna igen i slutet av april.

Finland

Finland har inte visat några tecken på att förändra de restriktioner man har infört. Undantaget var att regeringen inte kunde förlänga isoleringen av landskapet Nyland ytterligare eftersom det inte längre fanns stöd i lagen för det. Fortfarande gäller alltså skolundervisning på distans förutom de minsta barnen, samt att restauranger ska hålla stängt till den 31 maj.

Frankrike

Landet är ett av de värst drabbade i Europa med nästan 18 000 döda i pandemin. Nedstängningen av Frankrike gäller fram till den 11 maj. Förhoppningen är att skolor och affärer kan öppna då, men enligt Reuters förväntas restauranger och hotell vara stängda en längre tid.

Grekland

I Grekland krävs fortfarande tillstånd för att röra sig utomhus. Först 27 april kommer lokala myndigheter att se över hur möjligheterna ser ut för att förändra restriktionerna, rapporterar Reuters.

Irland

Önationen beslöt den 10 april att förlänga karantänen i landet fram till den 5 maj. Premiärminister Leo Varadkar har sagt att man kommer att följa utvecklingen i Danmark, Österrike och Tjeckien. Tre länder som aviserat att man långsamt ska börja öppna upp igen.

Italien

Landet som drabbats hårdast av coronapandemin i Europa har fortsatta hårda restriktioner för sin befolkning där italienarna måste stanna hemma förutom för ärenden till affär eller apotek. Denna nedstängning är satt till den 3 maj, men regeringen undersöker möjligheterna att lätta på de hårda restriktionerna, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Litauen

Litauen har förlängt nedstängningen av landets verksamheter till 27 april, men man tittar även på möjligheterna att lätta på restriktionerna.

Nederländerna

I Nederländerna är förskolor, restauranger, barer och sportlokaler fortsatt nedstängda till 28 april.

Norge

Norge har, likt Danmark, aviserat att man planerar att sakta öppna upp landet igen. Förskolor ska öppna redan 20 april och förhoppningen är att lågstadieskolorna ska kunna öppna veckan efter. Förbudet för norrmännen att åka till sina sommarstugor samt nedstängningen av bland annat frisörsalonger kommer också att försvinna. NRK rapporterar om att barerna i Oslo väntas öppna först i maj.

Stora arrangemang kommer att förbli inställda åtminstone fram till 15 juni.

Polen

Polen kommer att öppna sina parker från den 20 april. Även begränsningarna på antalet tillåtna personer i affärer kommer att lättas på.

Portugal

Portugal förblir stängt fram till den 2 maj, det bestämdes den 16 april. Samtidigt har regeringen, enligt Reuters, angett att man är beredd att lätta på restriktionerna om man ser att smittspridningen fortsätter att minska i landet.

Ryssland

Den senaste veckan har inneburit en ökning av antalet fall av covid-19 i Ryssland. Restriktionerna är olika hårda från provins till provins. I princip alla mataffärer och restauranger håller stängt i landet. I Moskva får människor bara röra sig utomhus för att gå till arbetet, köpa mat eller gå ut med hunden, vilket SVT rapporterat om.

Schweiz

I Schweiz har hälsoministern presenterat en slags trestegsraket i hur landet kan komma att öppna upp igen. Verksamheter som frisörer och psykologmottagningar kan öppna redan i slutet av april. I nästa steg öppnas skolor i mitten på maj och förhoppningen är att restauranger ska kunna öppnas i juni, enligt Reuters.

Spanien

Spanien är också hårt drabbat av coronapandemin. Men den 13 april kunde man lätta på vissa restriktioner. Nu får byggarbetare och tillverkare öppna sina verksamheter igen. Men i övrigt är de kraftiga nedstängningarna fortsatt på plats. Affärer och restauranger ska vara stängda åtminstone till den 26 april.

Storbritannien

Den 16 april förlängde Storbritannien sin nedstängning med ytterligare tre veckor. Britterna måste alltså forsätta att hålla sig hemma. Enda undantaget är om de måste köpa förnödenheter eller söka medicinsk hjälp.

Tjeckien

Det centraleuropeiska landet har beslutat, likt Danmark, att långsamt försöka öppna samhället igen. Mindre affärer öppnas den 20 april och sedan tidigare har man öppnat förskolor och skolor i ett led att minska på restriktionerna.

Turkiet

Turkiet inför i helgen en nedstängning för att förhindra smittspridning i landet. Landet har sedan tidigare, likt många länder, frigett flera fångar i fängelse för att minska spridningen där. Sedan tidigare hade landet en 48 timmar långt utegångsförbud.

Tyskland

Fredagen den 17 april förkunnade man i Tyskland att coronapandemin var under kontroll i landet. Därför kommer man att delvis öppna skolor och frisörsalonger från 4 maj. Men de hårda reglerna om social distansiering, där bara folksamlingar på två personer är tillåtna, kommer att fortsätta gälla åtminstone fram till 3 maj.

Ukraina

I Ukraina har man infört hårdare restriktioner på folksamlingar. Samtidigt öppnar premiärminister Danys Shmygal för att man kan komma att lätta på somliga restriktioner, som att låte människor gå till jobbet samt att starta igång kollektivtrafiken igen.

Ungern

Den ungerska regeringen har meddelat att man löpande ser över hur hårda restriktioner man behöver. Men landet har stängt ner åtminstone fram till slutet av april.

Österrike

Den 14 april öppnade tusentals affärer igen och landet har varit ett av Europas första att lätta på sina restriktioner. Gallerier, större affärer och frisörer väntas öppna upp vid månadsskiftet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet