Finland häver nu isoleringen av huvudstadsregionen, Nyland. Foto: Jussi Nukari/Mikko Stig/AP/TT

Finland häver karantänen av Nyland

Uppdaterad
Publicerad

Karantänen av det finländska landskapet Nyland, vilket huvudstaden Helsingfors tillhör, lyfts från och med i dag, onsdag. Det meddelade Finlands statsminister Sanna Marin på en presskonferens under onsdagen. Enligt henne är det den finländska grundlagen som sätter stopp för isoleringen.

Efter diskussioner inom den finländska regeringen och med Finlands motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, Institutet för hälsa och välfärd (THL), har man kommit fram till att det inte går att begränsa rörelsefriheten till och från landskapet längre.

Enligt regeringen finns det goda skäl att upprätthålla begränsningarna av rörelsefriheten men grundlagen sätter stopp.

”Måste ligga i proportion”

– Det finns alltså inte rättslig grund för att fortsätta. Regeringen måste upphäva begränsningen, säger Sanna Marin enligt Svenska Yle.

– Begränsningar av grundläggande rättigheter kan genomföras endast då det är ytterst nödvändigt, och de ska då ligga i proportion till de utmaningar man vill möta, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson, som också deltar i pressträffen, enligt Hufvudstadsbladet.

Enligt den svenskspråkiga tidningen kan inte isoleringen förlängas eftersom coronaviruset nu spridit sig till hela landet och att det därför inte längre finns någon stöd i lag att ha landskapet i karantän.

Inte brutit epidemin

Samtidigt underströk statsminister Sanna Marin att Finland inte brutit epidemin och hon vädjar till det finska folket att fortsätta undvika resor och att ansvaret för att hindra spridningen av smittan ligger hos alla.

– Läget är allvarligt och vi ska ta det allvarligt, säger hon på presskonferensen.

Det var i slutet av mars som den finländska regeringen meddelade att man skulle isolera Helsingforsregionen för att begränsa smittspridningen av coronaviruset i landet. Anledningen då var att Nyland var det landskap med störst spridning av viruset.

Enligt Yle har drygt 3 100 fall av covid-19 bekräftats och 64 personer har avlidit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet