En nyfödd bebis har testat positivt för coronaviruset på ett sjukhus i London. Bilden är från ett annat av stadens sjukhus Foto: TT

Coronavirus konstaterat hos nyfödd i London

Uppdaterad
Publicerad

En nyfödd bebis i Storbritannien har testat positivt för coronaviruset. Det är fortfarande oklart hur bebisen smittades, liksom vilken roll barn spelar för smittspridningen i stort.

En höggravid kvinna lades på fredagskvällen in på sjukhus sedan hon uppvisat lunginflammationsliknande symptom, rapporterar The Telegraph.

Väl där födde hon också sitt barn, och efter födseln konstaterades både modern och den nyfödda vara smittade med coronaviruset.

Coronapandemin

-Två patienter på universitetssjukhuset i North Middlesex har testat positivt för coronaviruset. En har flyttats till en specialistmottagning och en vårdas i ett isoleringsrum, säger en talesperson för sjukhuset till tidningen.

Det är fortfarande oklart om bebisen smittades i samband med födseln eller redan i livmodern, men än så länge finns inga bevis för att coronaviruset kan överföras till fostret under graviditeten, skriver The Telegraph.

Kunskapsbrist

Mycket kunskap saknas fortfarande om hur barn påverkas av coronaviruset.

-Vi vet att barn får viruset, men de verkar inte bli särskilt sjuka eller dö, säger Justin Lesser, epidemiolog på amerikanska forskningsinstitutionen Johns Hopkins Bloomberg School, och fortsätter:

-Det vi inte vet är hur mycket de här barnen utan symptom eller med milda symptom smittar. Det är nyckeln till att förstå deras roll i epidemin.

I en studie av 44 000 bekräftade fall i och omkring kinesiska Wuhan, där pandemin började, utgjorde åldersgruppen 10–19 år 1 procent av det totala antalet smittade, medan barn under tio år utgjorde mindre än 1 procent. Bara ett dödsfall noterades i de två åldersgrupperna.

Smitta i skolan?

-Vi försöker fortfarande förstå bristen på fall bland dem under 20 års ålder, säger Cecile Viboud, epidemiolog på den myndighetskopplade forskningsinstitutionen Fogarty International Center i USA.

I vilken utsträckning barn smittar är enligt Viboud ”direkt relevant för idén att stänga skolor”.

Hittills har 29 länder – däribland Kina, Japan och Italien – stängt samtliga sina skolor, vilket enligt siffror från Unicef påverkar 400 miljoner barn. Ytterligare 20 länder har genomfört begränsade eller lokala skolnedstängningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet