Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den 5 september ska den nya Tory-ledaren och premiärministern presenteras. Foto: TT/SVT

Varningen: Hackare kan ändra partimedlemmarnas röster

Publicerad

Tory-partiet ändrar röstreglerna efter att det uppmärksammats att omröstningen står inför hot om cyberrattacker från utlandet.

– Cyberexperter pekar ut Kina och Ryssland som möjliga hot när det gäller valpåverkan, säger SVT:s reporter Anna-Maja Persson.

Brittiska underrättelsetjänsten har identifierat svagheter i röstningsprocessen och varnar för möjliga hackerattacker som kan påverka resultatet.

Tory-partiet har därför tvingats genomföra vissa ändringar i röstningsprocessen. Man har bland annat skrotat möjligheten att kunna rösta en andra gång i händelse av att man skulle vilja ändra sin ursprungliga röst. Förändringarna har i sin tur försenat utskicken av valsedlar.

Det råder delade meningar om vilken av kandidaterna som tjänar på förseningen. Liz Truss leder i opinionsundersökningar för tillfället, men mycket kan fortfarande hända. Redan på torsdagskvällen, kl 21.00 svensk tid, möts de båda i en tv-sänd debatt i Sky News.

– Det är många debatter och valmöten kvar. Truss tvingades nyligen göra en u-sväng efter ett utspel om sänkta löner för offentliganställda, säger SVT:s reporter Anna-Maja Persson.

I videon berättar Persson mer om valet och om cyberhotet som har orsakat fördröjningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.