Cypern går till val

Uppdaterad
Publicerad

Efter en hetsig valkampanj går cyprioterna i dag till val. Den viktigaste frågan är hur landet ska räddas från ekonomisk kollaps.

Vallokalerna i Cypern har öppnat för landets cirka 550.000 röstberättigade. Röstandet avslutas klockan 17 svensk tid och ett första resultat väntas inom tre timmar därefter.

Nicos Anastasiades från oppositions- och högerpartiet Disy spås vinna den första valomgången. Om han klarar att säkra de 50 procent av rösterna som krävs för att väljas direkt är osäkert.

Hans största rival är förre hälsoministern Stavros Malas, en oberoende kandidat med stöd från regeringspartiet AKEL.

Ny valomgång

Om ingen av kandidaterna når över 50-procentsspärren kommer en andra valomgång att hållas.

Cypern förhandlar om ett stödprogram med nödlån från EU och IMF. Det belopp det talas om, omkring 17 miljarder euro, motsvarar cirka 100 procent av landets BNP.

EU och IMF har avvaktat valet innan villkoren för stöd diskuteras. På spel står bland annat Cyperns möjlighet att dra in medel till statskassan med hjälp av privatiseringar, något som den sittande presidenten Dimitris Christofias motsätter sig men som Anastasiades är positiv till.

Anastasiades har under valkampanjen lovat väljarna en snabb och smidig överenskommelse om en räddningsaktion.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.