Cypern tar nu emot flest flyktingar per capita

Publicerad

Flyktvägarna över Medelhavet har börjat att förändras. En flyktväg som växer kraftigt just nu är den från Turkiet till Cypern. Antingen via båt – eller med flyg till den av Turkiet ockuperade norra delen av landet – och sen vidare med bil eller till fots därifrån.

Vår korrespondent Christoffer Wendick och fotograf Filip Huygenc har som enda utländskt journalistteam fått besöka det läger i Cypern där flyktingarna hamnar.

Enligt vår korrespondent är vägen till Cypern just nu det enklaste sättet att ta sig in i Europa. Det beror på att Cypern är ett delat land, där Turkiet ockuperar den norra delen.

–Det gör att man kan ta ett flyg från det turkiska fastlandet till den turkiska delen av Cypern och det nästan är som ett inrikesflyg, förklarar Christoffer Wendick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.