Schphol-flygplatsen i Amsterdam. Foto: Ramon van Flymen/EPA/TT

Stökigt inom flyg- och tågtrafiken runtom i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Köer, bagagekaos och strejker präglar både flyg- och tågtrafiken runtom i Europa.

Under måndagen ställde den brittiska flygplatsen Heathrow in 90 avgångar – och från Bryssels flygplats tilläts inga passagerarflygplan att lyfta alls.

På tisdag väntas dessutom en omfattande strejk inom transportnäringen i Storbritannien – något som väntas leda till totalstopp i trafiken i stora delar av sydvästra England, Skottland och Wales.

De 90 inställda avgångarna från Heathrow är nödvändiga för att komma tillrätta med det bagagekaos som råder på flygplatsen, rapporterar Sky News. Beskedet kom efter att passagerare fått vänta i omkring tre timmar för att hämta sitt bagage under helgen.

De flygbolag som ställt in sina avgångar under måndagen är bland annat British Airways, Scandinavian Airlines, Lufthansa, Air Canada, Air France och Virgin Atlantic. Enligt Sky News påverkas tusentals passagerare.

Inga avgångar från Bryssels flygplats

Under måndagen lyfte det heller inga passagerarflygplan från Bryssels flygplats. Orsaken uppgavs vara de långa köerna som bidragit till att passagerarnas säkerhet inte kan garanteras, rapporterar belgiska De Standaard. En facklig protestdag som utlysts till måndagen bland anställda på säkerhetsföretaget G42 ska samtidigt ha förvärrat situationen.

Flygplatsledningen tog därför beslutet att ställa in dagens avgångar, också när det stod klart att väntetiderna riskerade att överskrida åtta timmar, rapporterar De Standaard.

flygplatsens hemsida går det att läsa: ”På grund av den nationella manifestationen och strejken för en stor del av säkerhetspersonalen på G4S den 20 juni kommer inga passagerarflygplan att avgå från Bryssels flygplats. Passagerare uppmanas att inte komma till flygplatsen och att boka om sitt flyg”.

Nathalie Pierard, talesperson för flygplatsen, säger att det också finns en risk för långa köer även på tisdagen, men inte så långa som de som hade kunnat uppstå på måndagen.

Tågstrejk i Storbritannien

Även i Storbritannien har en omfattande strejk inom transportnäringen utlysts. Med start på tisdag kommer mer än 40 000 fackanslutna inom tågtrafiken gå ut i vad som beskrivs som den största tågstrejken i landet på flera årtionden, enligt The Guardian. Hittills har tre 24-timmarsstrejker annonserats som spås leda till totalstopp i trafiken i stora delar av sydvästra England, Skottland och Wales.

Stridsfrågorna mellan fack och arbetsgivare rör lönevillkor samt effekterna av en omstrukturering av branschen efter pandemin, som lett till förändrade resemönster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
3 tips för dig som ska ut och resa. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.