Danmark åtalar IS-kvinnor för terrorbrott

Publicerad

Tre kvinnor som hämtats hem till Danmark från Syrien åtalas för terrorfrämjande genom att ha varit en del av IS verksamhet.

Kvinnorna – nu 33, 35 och 38 år – levde som husmödrar och fruar till IS-krigare i Syrien, enligt ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten.

Tillsammans med totalt 14 barn hämtades de tre hem från syriska al-Roj-lägret den 7 oktober. Kvinnorna har suttit häktade sedan dess.

”Det är vår uppfattning att kvinnorna har varit en viktig del av IS genom familjemässigt och praktiskt stöd av terrororganisationen, vilket bidrog till IS-aktiviteterna i de ockuperade områdena”, säger stadsadvokat Jakob Berger Nielsen som driver åtalet.

Två av kvinnorna har enbart danskt medborgarskap medan den tredje har dubbelt medborgarskap. Åklagaren kommer därmed att yrka på att få den sistnämnda kvinnan utvisad från Danmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.