Italienska turister på stranden i Sousse, Tunisien. Foto: TT

Sverige avråder från Tunisienresor

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och Danmark följer Storbritanniens exempel vad gäller avrådan från resor till det terrordrabbade Tunisien.

På fredagskvällen skärpte UD sin avrådan till att gälla alla ”icke nödvändiga” resor till Tunisien.

– Vi har gjort en helhetsbedömning och med anledning av säkerhetsläget har vi gått ut med en avrådan, säger Gabriel Wernstedt på UD:s presstjänst.

Attack mot hotell i Tunisien

Enligt UD befinner sig tusen svenskar i landet just nu, många med dubbelt medborgarskap eller fast boende i landet. Alla charterbolag som flyger till Tunisien har sedan terrordådet i badorten Sousse ställt in sina resor och erbjuder återbetalning av resorna.

Har ni fått indikationer på att säkerhetsläget förvärrats ytterligare?

– Det kan jag inte kommentera, säger Gabriel Wernstedt.

Behöver inte lämna genast

Tidigare på fredagen uppdaterade Utrikesdepartementet i Köpenhamn sin avrådan. Samtidigt manar man alla danskar i landet att resa ut, skriver nyhetsbyrån Ritzau.

Därmed följer Danmark och Sverige i princip den brittiska maningen från torsdagen efter massakern i badorten Sousse, där 30 britter fanns bland de 38 dödade den 26 juni.

UD anser dock att svenskar som redan är på plats i Tunisien inte behöver lämna landet genast.

Inte skydda turister

London motiverade åtgärden med att de tunisiska myndigheterna inte kan skydda turister.

Det fick premiärminister Habib Essid, vars land är beroende av turistinkomster, att surna till. Han säger att han ska ringa sin brittiska kollega David Cameron och att den brittiska avrådan kommer att få återverkningar, utan att gå in på vilka dessa kan tänkas vara.

– Vi är också ett suveränt land och vi har en ståndpunkt att inta, säger Essid enligt AFP.

Också Irland skärpte sin reserekommendation på fredagen – medan franska UD klargör att landet inte gör det. Även Tyskland, Norge och Finland avråder inte generellt.

UD:s reseråd Tunisien

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla icke nödvändiga resor till Tunisien.

Utrikesdepartementet avråder även från alla resor till nationalparken Jebel Chaambi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attack mot hotell i Tunisien

Mer i ämnet