1.400 poliser patrullerar stränder och hotell på populära tunisiska turistorter efter attentatet i Sousse i juni. Foto: TT

Tunisien bygger mur mot Libyen

Publicerad

Tunisien kommer att bygga en mur längs med landets gräns mot Libyen, enligt ett uttalande av den tunisiske premiärministern Habib Essid. Muren är ett svar på den senaste tidens terrorattacker i landet och ett försök att stoppa terrorister från att ta sig in i Tunisien.

Enligt Essid kommer muren att vara 160 km lång och stå färdig i slutet av året, enligt BBC.

Bygget av muren är ett försök att stoppa islamistiska terrorister från att ta sig in i landet från Libyen och ett svar på terrorattentatetet i Sousse den 26 juni, då en ensam gärningsman öppnade eld och dödade 38 människor.

Enligt den tunisiske premiärministern hade gärningsmannen bakom attacken, Saif Rezgui, troligtvis utbldats i Libyen.

”Svårt skydda gräns”

Bygget av muren ska redan ha inletts, enligt Essid, som intervjuats av den tunisiska statstelevisonen, enligt International Business Times.

– Vi har börjat bygga muren och gräver nu ett dike längs med hela vår gräns mot Libyen.

I intervjun kallade den tunisiske premiärministern även Libyen för ”det största problemet som drabbat Tunisien” och sa att han anser att det kommer att bli ”mycket svårt” att skydda landets gräns även det efter att muren rests.

Ökad säkereht

I ett försök att skärpa säkerheten i landet efter attentatet i Sousse har 1.400 poliser utkommenderats till en mängd hotell och stränder i landet.

Den tunisiska regimen väntas även godkänna ett lagförslag kring terrorismbekämpning som sedan 2014 behandlats i parlamentet.

Attentatet i Sousse i juni utgjorde ytterligare ett hårt slag mot landets viktiga turistindustri.

Sektorn, som är en av den tunisiske ekonomins viktigaste inkomskällor, drabbades redan i mars hårt då 23 personer dödades i ett attentat mot Bardo-museet i landets huvudstad Tunis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Attack mot hotell i Tunisien

Mer i ämnet