Danmarks statsminister Lars Lokke Rasmussen (t.h) planerar att utreda bortförandena. Men han har inga planer på att be om ursäkt till de grönlänningarna. Foto: David Goldman/Francisco Seco/TT

Danmark förde bort grönländska barn – nu utreds experimentet

Publicerad

Danmark separerade grönländska barn från deras föräldrar – för att lära dem det danska språket och dansk kultur. Det var 1951. Nu påbörjas en historisk utredning av vad som egentligen hände under det sociala experimentet.

– Jag har varit väldigt olycklig hela livet, säger Helene Thiesen, som var ett av barnen som fördes iväg, till Sveriges Radio Ekot.

Helena Thiesen var bara sju år när danska myndigheter kom och hämtade henne. De tog henne från hemmet på Grönland och tog henne till Danmark. Där höll de henne i 18 månader medan hon lärde sig det danska språket och dansk kultur.

– Min mor sa nej två gånger, tredje gången bestämde de bara, säger Helene Thiesen till Sveriges Radio Ekot.

”Har varit väldigt olycklig”

Thiesen var inte den enda som fördes bort. Totalt tog myndigheterna 22 barn från Grönland till Danmark det året. Tanken var att de skulle bli resurser som skulle göre det lättare för landet att införa tvåspråkighet på Grönland.

Men experimentet blev inte som det var tänkt. När Thiesen 18 månader senare fick komma tillbaka till sin mamma pratade hon bara danska – och kunde inte längre kommunicera med sina föräldrar. Det slutade med att de 22 barnen fick växa upp på barnhem eller i fosterhem.

– Jag har varit väldigt olycklig hela livet. Vi barn har gråtit mycket tillsammans, säger Helene Thiesen till Sveriges Radio Ekot.

Tänker inte be om ursäkt

Förra veckan skrev Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen och Grönlands regeringschef, Kim Kielsen, ett avtal om att börja utreda experimenten.

Thiesen hoppas nu att det ska leda till att Danmark ber om ursäkt. Men i ett pressmeddelande säger Rasmussen att så inte är fallet. Experimentet ska utredas men utredningen ska inte handla om att någon ska skuldbeläggas eller att landet ska be om ursäkt, enligt Rasmussen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.