Danmarks statsminister Mette Frederiksen i folketinget i Köpenhamn på tisdagen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/TT

Danmark öppnar för stridsflygplan på Bornholm

Uppdaterad
Publicerad

Danmark skärper sin militära beredskap, vilket bland annat kan innebära att två stridsflygplan placeras på Bornholm, om det bedöms vara operativt nödvändigt. Det danska försvarsdepartementet hänvisar till en ”oacceptabel rysk militär press på Ukraina”.

Den danska stridsbataljon med 700–800 soldater som ingår i Natoberedskapen brukar normalt ha 30 dagar på sig att göra sig klar för att rycka ut. Bataljonen ska nu samlas i Slagelse och göra sig beredd på att kunna rycka ut inom en till fem dagar.

Utplacering av stridsflyg på Bornholm har tidigare skett när det har varit ökad rysk flygaktivitet i närheten av danskt luftrum.

Den danska försvarschefen general Flemming Lentfer understryker att det för närvarande inte finns något förhöjt hot mot Danmark eller Bornholm.

– Vi förstärker våra militära möjligheter för att kunna reagera snabbare om situationen kräver det, säger han till nyhetsbyrån Ritzau.

Frederiksen i möte med Stoltenberg

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) har under tisdagen haft möte med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. I ett inlägg på Facebook skriver Frederiksen: ”Allvarlig situation i och omkring Ukraina och därför också ett allvarligt samtal här på morgonen med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg”.

– Det är osedvanligt och ett uttryck för en allvarlig krissituation att en dansk stridsbataljon samlas och görs redo för strid, säger statsvetarprofessorn Mikkel Vedby Rasmussen vid Köpenhamns universitet.

Han ser det som svar på önskemål från Nato, som vill pressa Ryssland till en förhandlingslösning.

– Det är viktigt för Nato att signalera att det inte finns andra lösningar än en förhandlingslösning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.