– På den senaste tiden har vi sett mer och mer aktivitet i syfte att pröva gränserna och flyga nära danskt luftrum och nu alltså uppenbara kränkningar av vårt luftrum. Det här rör sig om en ökning i aktivitet, säger försvarsminister Trine Bramsen om den senaste ryska kränkningen. Foto: Engel Janus/AP/TT

Stridsflyg till Bornholm efter rysk luftrumskränkning

Uppdaterad
Publicerad

Det danska flygvapnet meddelar att två jaktplan kommer att flyttas till Bornholm. Beskedet ges knappt ett dygn efter det att ryskt flygvapen passerat över ön och därmed kränkt dansk luftrum.

I en tweet från danska försvarsmakten görs ingen koppling till gårdagens händelse. Att plan flyttas mellan baser är inget ovanligt, påpekar myndigheten och skriver att syftet med förflyttningen är att säkra dansk suveränitet.

Den danska regeringen har däremot uttryck skarp kritik mot det ryska agerandet.

Ambassadören kallades upp

– Det ska inte råda några tvivel om att den här typen kränkningar är helt oacceptabla, sa Trine Bramsen, socialdemokratisk försvarsminister, till Ritzau i går.

Rysslands ambassadör i Danmark ska även ha kallats upp till utrikesdepartementet för att ge en förklaring, enligt Danmarks Radio.

Gårdagens kränkning av danskt luftrum är långtifrån från den första. Så sent som i augusti förra året utspelade sig en liknande händelse då ryskt stridflyg flög efter ett amerikansk bombplan i samband med en övning och då tog sig in i danskt luftrum.

”Uppenbara kränkningar”

Även då svarade Danmarks regering med att tillkalla den ryske ambassadören.

– På den senaste tiden har vi sett mer och mer aktivitet i syfte att pröva gränserna och flyga nära danskt luftrum och nu alltså uppenbara kränkningar av vårt luftrum. Det här rör sig om en ökning i aktivitet, säger Trine Bramsen enligt tidningen Politiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.