Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Efter att en dansk delegation besökt de kurdiskt kontrollerade fånglängren i Syrien har de beslutat att hämta hem tre danska IS-kvinnor och deras barn. Foto: Dr.dk

Danmark redo att ta hem kvinnor och barn från fångläger i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Den danska regeringen vänder och är nu redo att hämta hem tre danska IS-kvinnor och deras barn från fångläger i Syrien. Det rapporterar Danmarks radio.

Den danska regeringen inleder ett arbete för att hämta hem tre IS-kvinnor som är danska medborgare och deras totalt 14 barn från de kurdiska fånglägren i Syrien, rapporterar Danmarks radio.

Därutöver vill Danmark ta hem ytterligare fem barn med dansk anknytning, men utan deras mödrar. För detta krävs mammornas samtycke, vilket de inte gett, rapporterar TT.

Beskedet kom på en presskonferens på tisdagskvällen. Beslutet har enligt DR tagits efter att en dansk delegation besökt de kurdiskt kontrollerade fånglägren i Syrien. Delegationen ska där ha träffat två av de tre danska kvinnorna som regeringen nu har beslutat att försöka ta hem med sina barn.

– Kvinnorna måste straffas så hårt som möjligt när de kommer till Danmark. De måste hållas ansvariga för vad de har gjort, sade  justitieminister Nick Hækkerup (S) på presskonferensen.

Regeringen har vänt

Tidigare har den danska regeringen vägrat att ta hem kvinnorna och barnen från lägren. Nu meddelar man att man vill hjälpa barnen och att det inte går att göra utan mammorna, skriver DR.

Nyligen fattade även Finland beslut om att samtliga finska barn i fånglägren i Syrien ska tas hem.

FN riktade tidigare i år hård kritik mot bland andra Sverige för att inte ta hem sina medborgare från lägren. Men i avvaktan på brottsutredningar, och eventuella rättegångar är det inte aktuellt att skicka hem svenska kvinnor från lägren, vilket SVT tidigare har rapporterat om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer