Här byggs världens högsta sandslott i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

I norra Danmark har man byggt världens högsta sandslott. Med en höjd på 21,16 meter slogs det tidigare rekordet från 2019 i Tyskland.

Holländska konstnären Wilfred Stijger har byggt sandslottet tillsammans med 30 av världens främsta skulptörer. Sandslottet byggdes i danska staden Blokhus och totalt användes omkring 4860 ton sand. Slottet är 3,5 meter högre än det tidigare världsrekordet, från Tyskland 2019 som hade en höjd på 17,66 meter. Guiness world record uppmätte sandslottet och det undertecknades av vittnen.

Sandslottet är pyramidformat och byggdes först med en trästruktur, därefter kunde konstnärer bygga och utveckla dekorationer i sanden.

– Det är tecknade figurer, det är aktiviteter, det är människor och det är kärlek. Vare sig vi vill ha det eller inte, så är det även corona i det, säger Brian Pedersen, som är utgivare.

Se när sandslottet byggs i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.