Efter ett års debatt i folketinget har man nu enats om att på prov tillåta cannabis i medicinskt syfte. Foto: TT

Danmark vill prova cannabis som medicin

Uppdaterad
Publicerad

I Danmark ska läkare ha rätt att skriva ut cannabis som medicin till patienter, givet att inga konventionella läkemedel fungerar. Detta enligt ett förslag som Danmarks hälsominister, Venstres Sophie Löhde, lade fram i veckan.

En majoritet av partierna i danska folketinget stödjer förslaget som är tänkt att löpa som en pilotstudie under fyra år och inkludera 1.500 patienter. Det är den enskilde läkaren som tar ansvar för behandlingen och landets apotek som står för distributionen, uppger TV2.

Oklart om finansiering

Debatten om att tillåta cannabis i medcinskt syfte har i Danmark förts en längre tid. Frågan var i december förra året uppe för diskussion i folketinget. Hälsominister Sophie Löhde, som nu är den som lägger fram förslaget, var då negativt inställd, uppger TV2. Men även om förslaget nu vinner genklang finns en rad praktiska frågor kvar att lösa. Den stora är hur projektet ska finansieras.

– Hur mycket pengar som ska användas beror huvudsakligen på hur många patienter som omfattas, och på storleken av subventionerna, om det nu ska subventioneras. För mig är det viktigt att det inte bara blir ett alternativ för de rika. Men låt oss komma igång, så kan rätta till längs vägen om det uppstår problem, säger Liselott Blixt, riksdagsledamot for Dansk folkeparti, uppger Information.

Nederländerna föregångare

En annan fråga är den om logistiken kring själva cannabisen. I Danmark finns ingen laglig produktion av cannabis. Därför sneglar man på Nederländerna, ett land där marknaden för cannabiskonsumtion – både medicinsk och rekreativ – är väl utvecklad sedan år tillbaka. På den nederländska marknaden finns flera produkter att tillgå. Allt ifrån i stort sett oraffinerade växtdelar (vad som i folkmun omtalas som marijuana), till extrakt i oljeform som tas oralt som sprej. Samtliga är aktuella i det danska projektet.

Till Nederländerna ser man också gällande kunskap och riktlinjer för användning av cannabis i medicinskt syfte. Den danska läkemedelsstyrelsen föreslår nu att förskrivning av cannabis kan bli aktuellt för patienter som genomgår cellgiftsbehandling, som lider av kronisk nervsmärta, eller av sjukdomen multipel skleros (MS).

Kroniskt sjuka glada

Klaus Høm, ordförande för danska MS-patientorganisationen, Scleroseforeningen, är mycket positiv till beskedet.

– Det är mycket glädjande att det äntligen ser ut att bli möjlighet. Det kommer att hjälpa patienter med kramper och spasmer, och som har mycket stark smärta. De har mycket svårt att få sin vardag att gå ihop, säger han och påpekar att dessa människor i dagsläget enligt dansk lag tvingas göra sig själva till kriminella om de brukar cannabis i syfte att lindra sina sjukdomssymtom, uppger Jyllands-posten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer