Foto: TT

Danmarks besked: Kan bli kontroller vid tyska gränser

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Lars Lökke Rasmussen har talat klarspråk: Det kan bli danska gränskontroller vid tyska gränsen, när Sverige skärpt kontrollen vid sin gräns mot Danmark.

Så tydligt som i hans nyårstal har det inte sagts förr, bedömer kommentatorer som nyhetsbyrån Ritzau talat med.

Lökke har förut luftat kritik mot svenska gränskontroller, men i talet flaggade han för dansk efterföljd. Folketinget har också redan antagit en lag som gör det möjligt att ålägga tåg- och bussbolag att kontrollera passagerarnas papper, så som Sverige har gjort, om danska regeringen inför gränskontroller.

– För första gången sedan 1950-talet måste man nu ha id-kort för att korsa Öresund. Det visar vad som är på spel, sade Lökke i talet.

– Och det kan skapa en situation, där vi måste införa gränskontroll mot Tyskland, om vi bedömer att det är bäst för Danmark. För vi vill inte se migranter och asylsökande på våra motorvägar igen.

”Kan ske när som helst”

Helle Ib, tidningen Börsen, tolkar det som att Løkke varslar om att gränskontroller kan ske när som helst.

Även kommentatorn Hans Engell, tidigare konservativ politiker och minister, anser statsministerns hot ”knivskarpt”:

– Lökke säger nu kristallklart att om inresetalen till Danmark inom några få dagar stiger till en nivå som regeringen inte anser acceptabel, så blir det en effektiv gränskontroll mot Tyskland.

– I och med det kan det uppstå en situation mellan Danmark och Tyskland, och i förhållande till EU, som kan bli ganska dramatisk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet
Mer Utrikes
Mer Nyheter