Danmarks statsminister om Donald Trumps inställda resa Foto: Niels Christian Vilmann, TT

Danmarks statsminister om Donald Trumps inställda resa

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump ställde in sitt statsbesök i Danmark när han inte fick köpa Grönland. Danmarks statsminister Mette Fredriksen (S) tog emot beskedet med förvåning – men framhåller att USA är en nära allierad.

Det var natten till onsdag svensk tid som Donald Trump meddelade att han ställer in sitt statsbesök hos Nato-medlemmen Danmark. Anledningen är att den amerikanska presidenten fått kalla handen gällande sin idé om att köpa loss Grönland från danskarna.

Statsbesöket skulle ha skett så snart som den 2-3 september och förberedelserna var långt gångna. Det berättar Danmarks statsminister Mette Fredriksen under en hastigt utannonserad presskonferens.

Mette Fredriksen inledde med att berätta att hon tycker att det är tråkigt att statsbesöket inte blir av och att det hela kom som en överraskning.

– Jag är förargad och förvånad, jag hade sett fram emot det här besöket. Det här var en möjlighet att fira Danmarks nära relation till USA och framför allt att markera det starka bilaterala samarbetet. USA är en av våra viktigaste allierade, sa hon.

Vill se närmre samarbete med USA

Statsministern pressades med frågor om hur hon ser på att det var just Grönlandsnobben som fick Donald Trump att ställa in statsbesöket. Mette Fredriksen förklarade att hon står bakom grönlänningarna – och förklarade återigen att Grönland inte är till salu.

Framför allt fokuserade hon dock på de två ländernas nära relation och att utmaningarna i Arktis kräver ett än närmre samarbete.

– Vår önskan om ett förstärkt strategiskt samarbete står fast, därför står inbjudan fast.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer