Efter migrationsministerns val av bakgrundsbild har hon haft problem med att få till en överenskommelse om att återföra iranska asylsökande som fått avslag tillbaka till sitt hemland. Foto: TT/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Iran ställde in möte med Danmark efter Muhammedteckning

Publicerad

Danmarks migrationsminister Inger Støjberg skulle besöka Iran för att förhandla om ett avtal om att återföra iranska asylsökande som fått avslag, men mötet ställdes in. Orsaken: Ministerns bakgrundsbild på sin surfplatta som föreställde en karikatyr av profeten Muhammed.

Förra hösten väckte Danmarks migrationsminister Inger Støjberg, som företräder Venstre, reaktioner när hon visade upp bakgrundsbilden på sin surfplatta: en av konstnären Kurt Westergaards uppmärksammade Muhammedteckningar. Anledningen var att ett museum i Danmark valde att inte visa bilderna i en utställning om hädelse. Två månader senare skulle migrationsministern till Iran för att förhandla om ett avtal för återföra avvisade asylsökande – ett möte som inte blev av.

Bilden orsaken till inställda mötet

Enligt dokument som Danmarks Radio tagit del av var bakgrundsbilden på ministerns surfplatta anledningen till det inställda mötet. Redan dagen efter att bilden spridits ska Inger Støjberg ha fått ett mejl om att mötet var inställt. Hon bekräftar både för DR och i ett skriftligt utlåtande till utskottet för utrikesfrågor att bilden var anledningen.

Danske Folkeparti: ”Lite löjligt”

Den danska regeringen, Dansk Folkeparti och Socialdemokraterna är överens om att ett avtal om återförande med Iran är viktigt. Martin Henriksen, Danske Folkepartis talesperson i invandringsfrågor säger att man alltid ska reflektera över vad man säger och gör.

– Men med det sagt tycker jag att det är svårt att kritisera ministern för att ha en teckning på sin Ipad. Jag tycker kanske att det är lite löjligt att Iran gör något sådant, säger han till DR.

Fortsätter visa stöd för teckningarna

Enligt iranska ambassaden i Köpenhamn kommer förhandlingarna om ett avtal att fortsätta mellan ländernas utrikesministrar. Inger Stjøberg menar att händelsen inte kommer att påverka förhandlingarna.

– Nej, det tror jag inte. Men jag tycker inte heller att iranierna bör bestämma huruvida vi har yttrandefrihet eller inte. Jag kommer att fortsätta visa mitt stöd och sympati för Muhammed-teckningarna i Danmark, säger hon till DR.

Migrationsminister Inger Støjberg har tidigare hamnat i blåsväder, bland annat när hon firade att man fått igenom stramare flyktingpolitik med tårta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer