Den anmälda poliskramen utdelades i samband med en demonstration mot det danska förbudet mot burka och niqab, som hölls i augusti. Foto: Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/AP/TT

Dansk polis anmäld efter niqabkram

Uppdaterad
Publicerad

Dialogpolisen som gav en tröstande kram till en kvinna iförd niqab under en demonstration mot det danska burkaförbudet i augusti har blivit anmäld och förhörd.

En politiker från Venstre, Marcus Kruth, ligger bakom anmälan. Han hade sett bilder i medier på den kvinnliga polisens omfamning av demonstranten och skriver att han befarar att fotot kan tolkas som att dansk polis sympatiserar mer med niqabdemonstranter än med den lag som folketinget har stiftat.

Polismyndigheten har lämnat över ärendet till Den Uafhængige Politiklagemyndighed, som bland annat har i uppgift att utreda polisanställda som är misstänkta för tjänstefel.

”Perfekt hanterat”

Den anmälda polisens försvarsadvokat bekräftar uppgifterna för Radio24syv.

– Det är min uppfattning att hon har hanterat en mycket svår situation perfekt och med stor sympati, säger advokat Torben Koch till radiokanalen.

Den anmälda dialogpolisen har berättat att det var mycket varmt under demonstrationen och att hon gick fram till en kvinna i niqab som såg ut att må dåligt och erbjöd henne en flaska vatten. Då kom en annan kvinna fram, också hon iförd niqab, och frågade om hennes väninna nu skulle få böter på grund av sin klädsel. När hon fick höra att det inte var så brast hon ut i gråt och det var i det sammanhanget dialogpolisen gav kvinnan en kram.

Köpenhamnspolisens högste chef, polisdirektör Anne Tønnes, har uttryckt sitt fulla stöd för dialogpolisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer