Dansk polis om gänglagarna: Minskar risken för spontana skjutningar

Uppdaterad
Publicerad

De strängare lagarna har varit ett bra stöd i kampen mot gängen säger en hög polischef i Danmark. Men den danska motsvarigheten till Brottsförebyggande rådet, BRÅ, vill se mer förebyggande arbete och inte bara hårdare tag.

Sedan 2009 har danska politiker infört flera så kallade gängpaket mot de kriminella.  Det senaste kom 2017 och innehöll bland annat hårdare vapenlagar och möjligheter att förbjuda dömda från att vistas i vissa områden. Dansk polis menar att de under åren haft stor hjälp av lagarna.

– Om vi inte har lagar som gängen har respekt för blir vårt arbete mycket svårare. Och vi vet till exempel att det hårda straff man får för att köra runt med pistol, det fungerar, säger Henrik Sönderby, chef för NEC, polisens nationella efterforskningscenter.

Kraftig minskning av skjutningar

Han säger att de kriminella nu ofta hämtar vapen från gemensamma gömmor, vilket minskar risken för spontana skjutningar. Enligt dansk polis har skjutningarna minskat kraftigt sedan 2017, då det var gängkrig och sköts på öppen gata i Köpenhamn. Ett av de inblandade gängen då, Loyal To Familia, har också förbjudits av domstol. Men några exakta siffror för antalet skottlossningar 2019 och 2020 har polisen inte kunnat redovisa.

Gängvåldet finns kvar, nyligen mördades tre personer i staden Århus vid tre olika händelser som tros ha kopplingar till kriminella gäng. Men dödsskjutningarna är betydligt färre i Danmark än i Sverige där 45 personer sköts ihjäl i fjol. I Danmark har det de senaste åren varit mellan 6 och 8 personer som skjutits ihjäl per år i de kriminella miljöerna enligt polisen.

– Det är en förhållandevis låg siffra jämfört med våra nordiska och europeiska kollegor. Därför tror jag vår insats fungerar, vi använder rätt metoder, säger Henrik Sönderby, chef för NEC.

”För ensidigt fokus på hårdare tag”

Enligt Det kriminalpreventiva rådet (DKR), den danska motsvarigheten till svenska BRÅ, saknas forskning och utvärderingar kring vilka effekter gänglagarna haft. Ordföranden där tycker att politikerna haft för ensidigt fokus på hårdare tag.

– Jag förstår att politikerna vill ha hårdare straff, både med tanke på rättskänslan och för att straffa dem som inte följer spelreglerna. Men vi måste också ha förebyggande insatser, annars löser vi inte problemet. Trots tre gängpaket kan vi konstatera att gängen fortfarande rekryterar och skjuter på gatorna, säger Erik Christensen, ordförande DKR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.