Prins Henrik av Danmark. Foto: AP

Danske prins Henrik inlagd på sjukhus

Publicerad

Prins Henrik av Danmark har blivit inlagd på rikshospitalet i Köpenhamn. Drottning Margrethes man uppges ha fått avbryta sin semester i Frankrike efter smärtor i benet, enligt danska hovet.

Den danske prinsen genomgick en operation i mitten av juli, och smärtorna ska ha med den att göra. Det handlade om en förträngning i ett blodkärl i höger höft och prins Henrik opererades då i ljumsken, enligt ett pressmeddelande från det danska kungahuset.

Den 83-årige prinsen har varit i kungaparets slott ”Château de Cayx”  i södra Frankrike sedan sin operation, enligt Ekstrabladet.

Drottning Margrethe kom dit i tisdags, efter att ha tillbringat några veckor med sina systrar, och enligt Ekstrabladet skulle paret stanna i Frankrike i ytterligare några veckor.

Vill kallas kung

Tidigare under sommaren skapade prins Henrik kontroverser när han meddelade att han inte vill bli begravd med sin hustru drottning Margrethe, i katedralen i Roskilde. 

LÄS MER: Danska prins Henrik vill inte begravas med sin fru drottningen

Prins Henrik har länge öppet yttrat sin besvikelse över att fortsatt tituleras prins, och inte kung, som äkta make till den regerande drottningen.

I en intervju med Se og Hør underströk prinsen att han fortfarande älskar sin fru drottningen, men saknar respekt för henne.

– Hon gör narr av mig. Jag har inte gift mig med drottningen för att bli begravd i Roskilde.

Född i Frankrike

LÄS MER: Prins Henrik: Saknar respekt för min fru

Prins Henrik är av fransk börd och föddes med namnet Henri-Marie-Jean André de Laborde de Monpezat, i Talence utanför Bordeaux i sydvästra Franrike 1934. Han ändrade officiellt sitt namn till Henrik vid giftemålet med Danmarks dåvarande kronprinsessa Margrethe den 10 juni 1967.

Det är enligt danska kungahuset i nuläget oklart hur länge Prins Henrik kommer behöva stanna på sjukhuset. Men ingen ny operation är än så länge inplanerad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.