Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussens regering lägger snart ett förslag om bland annat hårdare straff för vissa brott som begås i utsatta områden. Arkivbild. Foto: TT

Dansk regering vill ha hårdare straff i ”getton”

Uppdaterad
Publicerad

Vissa typer av brott ska straffas dubbelt upp i utsatta områden i Danmark. Det blir en del av regeringens kommande ”gettopaket”, enligt justitieminister Søren Pape Poulsen.
– Inte värdigt en rättsstat, kommenterar advokaten Birgitte Arent Eiriksson.

Inom några dagar ska regeringen i Danmark offentliggöra det ”gettopaket” som statsminister Lars Løkke Rasmussen, borgerliga Venstre, aviserade i sitt nyårstal. Det gäller särskilt utsatta bostadsområden där det råder hög arbetslöshet, problem med kriminalitet och där en stor andel av befolkningen har utländsk bakgrund.

En del i förslaget är hårdare straff för brott i utsatta områden.

”Vandalisering och stölder”

Vilka typer av brott som ska straffas dubbelt upp har av allt att döma ännu inte slagits fast. Det ska ske under arbetet med lagförslaget i folketinget. Men justitieminister Søren Pape Poulsen, Konservative, pekar på några typer av kriminalitet som regeringen vill straffa hårdare, för att bekämpa det som kallas parallellsamhälle.

– Det kan vara vandalisering, stölder och hot som är orsaken. Det betyder att klubban faller extra hårt i de områdena, säger ministern till Berlingske.

Lika inför lagen

Birgitte Arent Eiriksson, advokat och verksam i tankesmedjan Justitia, är kritisk.

– I en rättsstat är det mycket viktigt att alla är lika inför lagen. Men jag har mycket svårt att se att det ska gälla med det här förslaget, säger hon till Ritzau.

Om straffen ska skärpas ska det gälla i hela landet, anser hon.

Regeringen vill inte peka ut vilka områden som ska vara särskilda straffzoner med extra hårda påföljder. Det ska enligt Berlingske vara upp till enskilda polismästare att besluta var och när de ska inrättas.

Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Trine Bramsen säger till tidningen att tanken om särskilda straffzoner låter ”förnuftig”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.