Stefan Löfven (S) säger att han räknar med att Danmark följer Dublinförordningen. Foto: TT

Danska regeringen stöder polisbeslut att släppa flyktingarna vidare

Uppdaterad
Publicerad
Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen berömmer polisens hantering av flyktingströmmen i landet. Han stöder beslutet att inte hindra migranter och flyktingar från att resa vidare utan att ha registrerats.
– Polisen har mitt fulla stöd, säger han.
Statsminister Stefan Löfven säger att han räknar med att Danmark följer överenskomna EU-regler.

Runt 3.000 flyktingar har sedan i söndags kommit till Danmark, av dem är det omkring 400 som sökt asyl i landet, meddelade det danska justitiedepartementet tidigare på sin hemsida, enligt Ritzau. Många söker sig norrut mot Sverige.

Dansk polis beslutade under morgonen på eget initiativ att låta flyktingarna åka vidare utan att ha registrerats. Flyktingarna som anländer till Padborg på Jylland eller till Rödby hamn behöver nu bara visa legitimation och får därefter lov att resa vidare.

”Fint polisarbete”

Nu får polisen stöd för sin hantering av flyktingströmmen från statsminister Lars Løkke Rasmussen, som suttit i möte med de andra partiledarna om situationen.

– Det har genomförts ett mycket fint polisarbete, där vi efterlever våra internationella förpliktelser och där vi samtidigt gör det på ett danskt sätt utan onödigt användande av maktmedel, sade han efter mötet, enligt danska TV2.

Samtidigt säger hans statsministerkollega i Sverige, Stefan Löfven (S), att han räknar med att Danmark följer Dublinförordningen, som stadgar att asylsökande ska registreras i det första land de anländer till.

Löfven: Följ reglerna

– Vi har regler som gäller för alla länder och alla länder måste följa reglerna. Jag är övertygad om att både Danmark och Sverige måste följa reglerna, säger Löfven till SVT Nyheter.

Är du överraskad av danska polisens beslut?

– Ja, inte minst eftersom danska regeringen sagt att de kommer följa reglerna och registrera flyktingarna. Så det är klart att det är överraskande om de nu säger att de inte kommer göra det

Vilka åtgärder kommer Sverige och du att ta

– Det ligger på ansvarig minister, migrations- och justitieminister Morgan Johansson (S).

Stefan Löfven har inte haft någon kontakt med Lars Løkke Rasmussen och tänker inte heller ta någon kontakt i frågan, säger han. Den danska polisen har motiverat sitt beslut med att man har begränsade möjligheter att hålla utländska medborgare frihetsberövade och att många av flyktingarna inte vill komma i kontakt med de danska myndigheterna, utan vill fortsätta mot Sverige eller andra länder.

Lösning krävs

”Därför beslutade Rikspolisen sent på onsdagen att det inte längre är möjligt att hålla kvar de tusentalsmänniskor som i ögonblicket söker sig till Danmark”, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Tidigare kommenterade också polisfacket frågan.

– De politiska turerna på Christiansborg måste få ett slut. Hitta nu en lösning på detta, det är ett världsomfattande problem, som ingen omedelbart kan lösa på en gång, säger polisförbundets ordförande Claus Oxfeldt till Ritzau.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet