Foto: SVT

Danskt fläskkött olagligt – säljs i svenska butiker

Uppdaterad
Publicerad

Danmark bryter mot EU:s djurskyddsregler genom att rutinmässigt klippa svansen av grisar. Den danska olagliga fläskfilén används som lockvaror i svenska butiker.

Danska grisar får en bit av svansen avklippt utan bedövning. Det är inte tillåtet men sker ändå. Rutinmässig svanskupering har varit förbjuden inom EU ända sen 2001.

– Alla grisar i den konventionella produktionen får svansarna kuperade. Det handlar om över 95 procent av de danska grisarna, säger Birgitte Damm, veterinär på djurskyddsorganisationen Dyrens Beskyttelse.

SVT granskar ekomaten

Allt konventionellt fläskkött som Sverige importerar från Danmark kommer från svanskuperade grisarna.

Försvarar svanskuperingen

Branschen sticker inte under stol med att man utför svanskuperingen rutinmässigt. Tvärtom försvarar danska grisproducenternas ordförande Erik Larsen svanskuperingen som han menar är ett nödvändigt ont.

– Vi kuperar svansar för att grisarna inte ska få svansarna avbitna när de blir större. Svansbitning är mer smärtsam än svanskupering, anser Erik Larsen, ordförande för grisproducenterna inom Landbrug & Födevarer, den danska motsvarigheten till LRF.

De danska myndigheterna ser mellan fingrarna med svanskuperingen. Erik Larsen berättar att hans veterinär uppmanar honom att klippa svansen av grisarna. Erik Larsen är väl medveten om att EU betraktar det är olagligt.

– Det vet jag. Det är ett problem om man gör något som är olagligt men vi har fortfarande som husdjursproducenter ett ansvar för det enskilda djuret och det menar jag att vi tar genom att svanskupera, säger Erik Larsen.

Kritik från EU

Danmark har fått kritik av EU:s kontrollanter, Food and Veterinary Office, som i en rapport 2010, efter att ha besökt danska gårdar konstaterade att ”...svanskupering fortfarande sker systematiskt..”

Svanskupering fortsätter utan att man har dokumenterat problem med svansbitning eller försökt förebygga svansbitning genom att förbättra miljön, enligt FVO. Något som krävs för att man ska få tillåtelse att kupera svansen på enskilda djur.

Enligt en av Sveriges främsta experter på djurvälfärd, Bo Algers, professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Skara, är svansbitning ett symptom på stress bland grisarna och har sin förklaring i förhållandena i stallen. Danska grisar har mindre plats och mindre halm att sysselsätta sig med än svenska svin.

Anpassar djuren istället för stallen

– De danska stallsystem är mycket intensiva och inte bra för grisarnas behov. Istället för att hantera den stress som får dem att bita varandra i svansarna klipper man av svansarna. Man anpassar djuren till systemet istället för att göra tvärtom, säger Birgitte Damm, veterinär på Dyrens Beskyttelse.

Dyrens Beskyttelse är en respekterad dansk djurskyddsorganisation som har Drottning Margarethe som beskyddare.

Olaglig kupering i många länder

Efter kritiken från EU-kommissionen har Danmark försvarat den rutinmässiga svanskuperingen med att en stor del av de danska slaktsvinen säljs till Tyskland för vidare uppfödning.

Utan svanskupering vill Tyskland inte köpa danska grisar, menar Danmark.

Danmark är inte ensamma om att kupera svansen på grisar. Av EU:s medlemsländer är det bara Sverige, Finland och Litauen som avstår från svanskupering, enligt European Food and Safety Authority, EU:s kontrollmyndighet för livsmedel.

Började med ”Borgen”

Även i Danmark har det nu blivit debatt om de danskarna grisarna. Det började med den danska TV-serien ”Borgen” där den fiktiva statsministern Birgitte Nyborg kritiserade grisproduktionen.

Nyligen sändes DR-dokumentären ”Det Store Svinerige” i dansk television som visade den smärtsamma och olagliga svanskuperingen, smågrisdödligheten på över 20 procent och den obedövade kastreringen. Grisproduktionen är en viktig exportindustri för Danmark. Titeln på dokumentären är tvetydig och kan tolkas antingen som ”Det stora svinriket” eller som ”Det stora svineriet”.

Danmarks nya lantbruksminister Dan Jörgensen (S), tidigare EU-parlamentariker och starkt engagerad i djurvälfärdsfrågor, har i dag bjudit in till ett möte om förhållandena inom dansk grisproduktion. Han ska träffa företrädare för grisnäringen, forskare och politiker för att diskutera svanskuperingen, smågrisdödligheten och kastreringen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar ekomaten

Mer i ämnet