IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi framträdde i en ny propagandavideo under måndagskvällen. Foto: AP

Därför är IS-ledarens video mer än bara ännu ett terrorbudskap

Publicerad

När IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi för första gången på fem år nu ser ut att ha framträtt i en video var det enligt ett mönster som påminner om tidigare jihadistledares framträdanden. Experter som SVT Nyheter talat med menar också att videon innebär stora risker för terrorgruppen och dess ledare.

– Jihadistledare har för vana att dödas efter den här sortens framträdanden, säger Charlie Winter, expert på IS-propaganda.

På över ett decennium har al-Baghdadi bara synts på rörlig bild en gång tidigare – i Mosuls stora moské, strax efter det att gruppen i en blixtoffensiv kopplade greppet om stora delar av Irak och utropade sitt så kallade kalifat.

I dag är IS i alla fall på ytan utdrivna ur Mosul, och ”kalifatet” är slaget i spillror. Bilden av IS-ledaren är också en annan – det är inte längre en predikant som IS vill visa upp, utan en militär befälhavare omgiven av sina närmaste.

Ett välkänt mönster

Den enkla videons utseende är också avsiktligt vald, för att med den vita bakgrunden, den spartanska inredningen och, förstås, automatkarbinen vid al-Baghdadis sida, inrätta sig i ett mönster etablerat av andra jihadistledare som Usama bin Ladin, Musaab al-Zarqawi och Ayemen al-Zawahiri.

Den här sortens videor är närmast en egen genre inom islamistisk terrorpropaganda, enligt flera experter som SVT nyheter talat med.

– Det finns två syften med videon. Det ena är att skingra rykten om att han är död. Men det ska också visa att han är i kontroll, vilket framgår av scenen där han sitter omgiven av sina befälhavare, säger Mia Bloom, professor vid Georgia State University och expert på IS-propaganda.

”Risken de tar är enorm”

Charlie Winter, seniorforskare på King’s College i London och framträdande expert på IS-propaganda, säger att jihadistledare har för vana att dödas efter den här sortens framträdanden. IS tar en stor risk i att publicera videoklippet, menar han.

– Varje gång man bryter ”säkerhetsbubblan” så utsätter man sig för en risk. Att videon över huvud taget finns är en indikation på att al-Baghdadi och hans inre krets känner sig självsäkra.

Enligt Charlie Winter så är innehållet i filmen ungefär detsamma som IS propagandister sagt tidigare – att territoriella förluster inte betyder slutet.

– Men någon någonstans har tyckt att det var värt att riskera hans liv för att visa att han är direkt involverad i IS arbete, och att gruppen har en centraliserad hierarkisk struktur som lever vidare, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.