Stillbild från ett klipp som visar den förstörda al-Nuri-moskén. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

IS har sprängt moskén där kalifatet utropades

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en irakisk officer har IS sprängt al Nuri-moskén i Mosul. Moskén är känd eftersom det var här IS-ledaren al-Baghdadi utropade det islamiska kalifatet. Att IS har sprängt al-Nurimoskén betyder att terrorrörelsen erkänner sig besegrad i Mosul, säger Iraks premiärminister i ett uttalande.

De senaste dygnen har IS-krigare setts positionera sig runt den medeltida al-Nuri-moskén, där den svarta IS-flaggan varit hissad alltsedan rörelsen intog staden sommaren 2014. För regeringsarmén kan det ge extra motivation, och en fjäder i hatten, om slutstriden mot IS vinns under den pågående heliga månaden ramadan.

Blodiga strider

En video som lagts upp i sociala medier visar hur minareten kollapsar rakt ned och slutar som en hög av sand och grus, skriver Reuters. En kvinna i bakgrunden skriker: ”minareten, minareten, minareten”.

Blodiga strider utspelade sig under dagen i de trånga gatorna och gränderna i Mosuls gamla stad. Den irakiska koalitionen sade sig ha slagit sig fram till 200–300 meter från moskén.

”Våra styrkor avancerade mot sina mål djupt inne i Gamla staden och när de kom inom 50 meter från al-Nurimoskén begick Daesh (IS) ännu ett historiskt brott genom att spränga al-Nurimoskén”, sade generallöjtnant Abdulamir Yarallah, den övergripande militäre chefen för Mosuloffensiven, i ett uttalande.

Han tillade att den världsberömda lutande minareten, kallad al-Hadba, puckelryggen, har förstörts.

Sprängningen skedde vid 21.30-tiden, lokal tid, enligt den irakiska militären.

LÄS MER: Irakiska armén har ringat in IS-fäste i Mosul

FN har varnat om att uppemot 200.000 civila tros finnas kvar i IS-kontrollerade områden och är i allvarlig fara. IS använder i praktiken stadens invånare som mänskliga sköldar.

Även byggnadsminnen, som moskén som nu alltså ligger i ruiner, har hotats av IS framfart.

Täckt med lakan

Det var i al-Nurimoskén IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi utropade terrorrörelsens så kallade kalifat sedan jihadisterna i en blixtoffensiv intagit Iraks näst största stad, och lyckats ta kontroll över stora områden i Irak och Syrien.

IS har också täckt över de övre delarna av gatorna och gränderna med lakan, vilket försvårar spaning från luften.

Lidandet för civilisterna i staden är svårt, enligt den Internationella Röda Kors-kommittén.

LÄS MER: Attack mot IS-fäste i Mosul har börjat

-Vi försöker hålla familjerna inne i sina hus och, efter att vi säkrat deras kvarter, kommer vi att evakuera dem på säkra vägar, sade generallöjtnant Abdul Ghani al-Assadi till irakiska statstelevisionen.

Många civila fast

Alliansens offensiv för att återinta Mosul inleddes i mitten av oktober i fjol. Irakiska befälhavaren har uttryckt förhoppningar om att kunna inta moskén före den 25 juni, rapporterar Reuters.

Över 100.000 civila tros vara fast i Mosuls gamla stad med mycket sparsamt med mat, vatten, mediciner, sjukvård och elektricitet.

Totalt har minst 850.000, mer än en tredjedel, av Mosuls invånare flytt staden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slaget om Mosul

Mer i ämnet