IS högste ledare Abu Bakr al-Baghdadi Foto: TT/AP

IS-ledaren uppges tala i ny propagandavideo

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på snart fem år ser IS högste ledare Abu Bakr al-Baghdadi ut att ha framträtt i en video. Filmklippet, som framställs som nyligen inspelat, publicerades i en av terrorgruppens egna kanaler på måndagen.
– Det är stor sannolikhet att det är han, säger terrorexperten Magnus Ranstorp.

I klippet sitter al-Baghdadi i skräddarställning på en dyna och talar med tre män med censurerade ansikten. Han talar om aktuella nyhetshändelser, så som striden om syriska al-Baghuz och terrordåden i Sri Lanka. Text i början av klippet säger att videon är från tidigare i april, skriver Reuters.

Filmens äkthet har ännu inte verifierats, men terrorexperten Magnus Ranstorp ser det som troligt att det är IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi som framträder i filmen.

– Om man hade hittat något i filmen som tyder på att det inte är han hade det antagligen kommit på en gång, säger han.

Har lidit stora nederlag

Senast al-Baghdadi framträdde på video var i juli 2014 i Mosul i norra Irak, där han utropade det så kallade ”kalifatet”. Det har flera gånger kommit uppgifter om att han skulle ha dödats, men det har aldrig kunnat bekräftas.

Enligt Magnus Ranstorp är den nya videon ett sätt för terrorgruppen att visa att man inte är uträknade, trots stora militära nederlag i Irak och Syrien de senaste åren.

– De vill visa att de fortfarande finns och att de fortfarande är relevanta.

”En nagel i ögat”

Många andra i terrorgruppens högsta ledning har antingen dödats eller tillfångatagits av koalitionen mot IS, men Magnus Ranstorp menar att dagens videoklipp – om det är äkta – är en ”nagel i ögat” på USA och länder i väst.

– Det är ganska spektakulärt och han ser väldigt välmående ut. Att så många länder deltagit men ändå inte lyckats lokalisera ledaren för världens mest bestialiska terrorrörelse är naturligtvis ett stort nederlag, säger han.

Har talat i ljudinspelningar

IS har tidigare släppt ljudinspelningar där al-Baghdadi framträtt. Enligt Magnus Ranstorp är al-Baghdadi en viktig person för IS på så vis att han ”förkroppsligar kalifatet”.

– Om han lever så lever idén om kalifatet vidare. Även om han skulle dö och försvinna så kan han ersättas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.