Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför hänger Nikki Haley kvar i primärvalet – trots förlusterna Foto: ADAM DAVIS

Därför är Nikki Haley kvar i matchen

Uppdaterad
Publicerad

Efter den så kallade ”supertisdagen” står det klart att en överväldigande majoritet av USA:s republikaner vill se Donald Trump som presidentkandidat. Bara en delstat röstade fram konkurrenten Nikki Haley – så varför har hon inte kastat in handduken?

Det råder inte direkt några tvivel om att Nikki Haley kommer att hoppa av kampanjstråket inom en snar framtid. Frågan är bara vad som kommer att hända när hon gör det.

Andreas Utterström, USA-kännare, menar att det framför allt kommer att bli spännande att se huruvida hon kommer att stödja Donald Trumps kampanj när hon hoppar av eller inte.

USA-val 2024

Men att Nikki Haley skulle kunna stå så nära Trump att hon blir hans vicepresident tror Andreas Utterström däremot inte kommer att hända.

– Jag tror att en lärdom som Trump har tagit från sina fyra första år är att man bara ska omge sig med jasägare.

Vill visa bredden i partiet

Att så pass många republikaner röstat på Haley i primärvalet kan enligt SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi bli en huvudvärk för Trumps kampanj. Inte alla hennes väljare visar att de kommer att rösta på republikanerna oavsett kandidat. Alltså kan det bli svårt för Trump att locka till sig hennes väljare.

– Jag tror att hon är kvar i det här racet för att bevisa för republikanska väljare att det fortfarande är ett brett parti med olika åsikter, säger Fouad Youcefi.

Han menar att hon vill vara en bromskloss för att det republikanska partiet ska bli Trumps eget parti.

Hoppas på Haley 2028

Medan det inte finns någon vidare chans för Haley i årets val menar många att hon istället kommer att satsa hårt på presidentvalet 2028.

– Hon har nu skaffat sig ett namn ute bland allmänheten och skulle vara en otroligt intressant kandidat för republikanerna 2028, säger SVT:s utrikesreporter Stefan Åsberg.

– Jag tror att hon ser Donald Trump som en parentes. Att den dagen han försvinner kommer partiet att starta om på nytt, och hon kommer att kunna resa sig ur askan och säga ”vad var det jag sade”, säger Andreas Utterström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet