Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har sett att tidigare attacker har åtföljts av andra, men det är för tidigt att säga vad konsekvenserna blir här”, säger Filip Ahlin om förra veckans terrordåd i Frankrike. Foto: SVT

Därför drabbas Frankrike av terror igen

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckans terrorattack där läraren Samuel Paty, 47, mördades var den senaste i en rad attacker mot Frankrike under de senaste åren.

Enligt Filip Ahlin, analytiker på Försvarshögskolan, är det inte förvånande att det sker återkommande dåd i landet.

– Frankrike var det land som flest reste till IS från under 2011-2016, säger han till SVT Nyheter.

Sedan terrordådet mot franska satirtidningen Charilie Hebdo i januari 2015 har landet drabbats av flera attacker. Hösten 2015 utfördes flera parallella dåd i Paris – en anrik konsertlokal, flera barer och restauranger och en fotbollsarena var måltavlor.

– Frankrike är det landet som varit hårdast drabbat av terrorism de senaste åren, säger Filip Ahlin på Försvarshögskolan.

Att attacken förra veckan där en lärare mördades skedde i just Frankrike är därför ingen överraskning, enligt Filip Ahlin.

Varför händer det just nu?

– Hotet från den här extrema miljön kommer vi behöva hantera på olika sätt. Salafist-jihadistiska terrorgrupper kan komma och gå, men själva idéen fortsätter existera.

Filip Ahlin säger vidare att terrordåd utförda av ”ensamvargar” med väldigt enkla vapen, likt den i Frankrike förra veckan, är svåra för säkerhetstjänster att avvärja.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lärare halshuggen i Frankrike

Mer i ämnet