Den mördade historie- och geografiläraren Samuel Paty, 47, attackerades nära sin arbetsplats i franska Conflans Saint-Honorine. Foto: Shutterstock

Läraren Samuel Paty, 47, dödades: ”Älskade sitt jobb”

Uppdaterad
Publicerad

Läraren Samuel Paty, 47, offer för en brutal terrorattack på fredagen, älskade sitt jobb och hade ett eget barn. Nu sörjs han av både kollegor och elever.

– Han gillade verkligen att lära oss saker. Det hände att vi debatterade, vi pratade, säger en 16-årig elev till franska BFM TV.

Bara några dagar innan han attackerades och mördades nära sin arbetsplats i Conflans Saint-Honorine så hade Samuel Paty, historie- och geografilärare, hållit en lektion om yttrandefrihet med sina elever.

Under lektionen ska han ha visat de närvarande en karikatyrbild av profeten Mohammed. Detta för att förklara händelseförloppet vid det blodiga terrordådet mot satirtidningen Charlie Hebdo 2015. En 15-årig elev, som kände Samuel Paty, berättar för BFM TV att han gjort så i flera års tid som en del av ett undervisningsprogram.

Lärare halshuggen i Frankrike

Förälder: Ville inte diskriminera

Men den här gången så ska karikatyren ha upprört minst en av elevernas föräldrar som skickade in ett klagomål mot Samuel Paty, samt gjorde ett inlägg om honom i sociala medier. Paty ska därefter ha fått motta dödshot. Ett rykte ska även ha spridits på skolan om att han var rasist och islamofob.

Men inte alla höll med om att det var så det låg till. Enligt flera föräldrar och barn på skolan så var han en trevlig person som älskade sitt jobb.

– Han gjorde inte detta för att skapa kontrovers, diskriminera eller för att förolämpa barnen, säger en förälder till ett av Patys 13-åriga elever, till BFM TV.

– Min son berättade för mig att han var en mycket trevlig person.

Nationell manifestation

På lördagen meddelade president Emmanuel Macrons stab att en nationell manifestation för Samuel Paty kommer att hållas efter dialog med hans familj.

Ett datum har ännu inte bestämts, skriver Le Monde. Lärare över hela landet har under dagen manifesterat under parollen ”je suis eseignant”, ”jag är lärare”, i solidaritet med sin döde kollega.

Totalt har elva personer frihetsberövats av polisen sedan dådet. Flera av dessa ska vara släkt med den 18-årige gärningsmannen och två av personerna ska vara föräldrar till ett barn på skolan där Samuel Paty arbetade, uppger en källa inom franska åklagarmyndigheten, rapporterar flera medier.

Händelsen utreds som ett terrordåd med islamistiskt motiv av franska myndigheter. Gärningsmannen, som ska vara av tjetjenskt ursprung men född i Moskva, ska bland annat ha skrikit ”allahu akbar” när han konfronterades av polisen, samt ha delat bilder på Samuel Paty avhuggna huvud i sociala medier.

Åklagaren: Bad elever om hjälp

Under lördagseftermiddagen höll en fransk åklagare en presskonferens om fallet. Enligt åklagaren så bad den 18-årige terroristen elever på skolan att peka ut läraren innan attacken. Skolan ska innan dess ha fått flera hot riktade mot sig.

Enligt åklagaren har en av personerna som gripits efter dådet en halvsyster som varit medlem i terrorgruppen IS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärare halshuggen i Frankrike

Mer i ämnet