Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man har forskat på cancer i rymden i minst 20 år”, säger Rodrigo Coutinho De Almeida, forskare på ESA. Foto: Reuters

Rymduppdraget som utforskar framtidens medicin

Uppdaterad
Publicerad

Bröstcancer och delning av stamceller – det är två av de många forskningsområden som just nu utvecklas i rymden. Arun Sharma är ansvarig för ett av de experiment som genomförs under det nuvarande SpaceX uppdraget.

– Den ultimata drömmen är att hitta något som bara kan skapas i rymden.

Det andra kommersiella rymduppdraget någonsin till Internationella rymdstationen ISS är igång: Axiom Mission 2. Söndagen den 2 maj åkte SpaceX raketen Dagon 2 upp mot rymdstationen från Kennedy space center i Florida.

På uppdraget, som planeras pågå i totalt nio dagar, ska astronauterna genomföra en rad olika forskningsprojekt. Doktor Arun Sharma vid Cedars-sinai medical centre i Kalifornien är ansvarig för ett experiment som fokuserar på biomedicin. Han berättar för SVT att uppdraget hittills går precis som han hoppats.

– Vi  har fått bilder från rymdstationen, och ser att cellerna vi skickat upp är hälsosamma.

Framtidens medicin

Målet med experimentet som Arun Sharma och hans forskargrupp nu gör i rymden är att se om stamceller kan växa och dela sig bättre i rymden än på jorden.

– Om vi på det här sättet kan skapa fler stamceller med högre kvalité kan det ha stor potential för att förbättra organtransplantationer, för att bara nämna ett exempel.

Axiom 2-experimentet är inte det enda forskargruppen planerat. Redan nästa år ska gruppen utföra fler studier i rymden.  

– Den ultimata drömmen är att vi hittar en biologisk process, celltyp eller material som bara kan skapas i rymden. Om vi skulle kunna ta det till jorden, vem vet vilket potential det kan ha?

Under Axiom 2 forskar gruppen också om cancer. Finns svaret på cancerns gåta i rymden? Se ESA-rymdforskarens teori i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.