Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna och hör vittnesmålen från de enorma lastbilsköerna vid gränsen mellan Polen och Ukraina. Foto: TT/AFP

Därför fortsätter lastbilschaufförer blockera gränsen till Ukraina

Publicerad

Polska lastbilschaufförer har i över en månad blockerat gränsövergångarna mellan Polen och Ukraina. Det har lett till enorma köer och stora effekter på den ukrainska ekonomin.

– Det innebär förluster på hundratals miljoner euro för Ukraina, säger SVT:s Ukrainakorrespondent Elin Jönsson.

Längs landsvägarna slingrar sig de kilometerlånga köerna. I en av lastbilarna sitter 50-åriga lastbilschauffören Andrej Sereda, som är på väg tillbaka in i Ukraina.

Han har väntat i sin lastbil i över två veckor.

– Man kan inte göra så här. Det går inte att leva i den här situationen.

Det handlar blockaden om

Blockaden görs i protest mot hur de ukrainska lastbilarna släppts in på den europeiska marknaden med lättade regler – en åtgärd som gjordes gemensamt av EU-länderna för att hjälpa den ukrainska ekonomin under kriget.

De polska förarna menar dock att de blir utkonkurrerade och att de ukrainska chaufförerna dumpar priserna på den europeiska marknaden.

Heta känslor vid gränsen

Att fraktföretagen inte får tillbaka sina lastbilar får effekter på den ukrainska ekonomin. Men enligt nyhetsbyrån Reuters drabbas även det humanitära stödet till Ukraina, eftersom frakt från hjälporganisationer nu får vänta flera veckor vid gränsen.

– De här protesterna har verkligen påverkat relationen mellan Polen och Ukraina som sedan tidigare haft väldigt spända relationer rent historiskt, säger SVT:s Ukrainakorrespondent Elin Jönsson.

Se hela avsnittet av Kriget i veckan här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.