Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så lockades de asylsökande till Finlands gräns – berättar för Yle. Foto: YLE

Finlands gräns stängd – nu berättar flyktingar om Rysslands påtryckningar

Publicerad

Rysslands hybridkrigföring med flyktingar har fått Finland att stänga sin gräns. Nu berättar flera flyktingar för det finska public service-bolaget Yle hur det gick till.

Efter att Ryssland började skicka sina asylsökande till Finland, i vad som beskrivs som rysk hybridkrigföring, har Finland nu stängt alla sina gränsstationer mot Ryssland. 

För Yle berättar nu några av flyktingarna hur resan gick till, och hur de blev pressade att åka till Finland. 

Enligt Moayad Salami från Homs i Syrien, ordnades resan från Sankt Petersburg till finska gränsen i samarbete med den ryska armén. Han säger att människosmugglare har intensifierat sina reklamkampanjer om resor till Finland på sociala medier den senaste tiden. 

– Smugglare bjuder in alla, säger han till Yle. 

Tvingades köpa cyklar av ryssar

Vid en rysk gränsstation ska de asylsökande ha fått köpa cyklar för 300 dollar. Deras mobiltelefoner beslagtogs, så att det inte skulle gå att ta några bilder. 

Efter att ha fått tillbaka sina pass och telefoner blev de beordrade att ta sig till Finland – med en rysk polisbil i släptåg. 

Moayad Salami uppger att det finns många migranter i Ryssland som utan framgång har försökt ta sig från Vitryssland till Lettland, Litauen eller Polen. 

– Det pratas om det på Telegram, Facebook och andra sociala medier. Just nu talas det om vilka finska gränsstationer som är stängda och vilka som är öppna, säger han till Yle. 

Flyktingen Rayan Alhariri, som också kom till Finland på cykel, uppger att ryssarna bad honom att ljuga. 

– Vi skulle säga till finländarna att cyklarna inte kom från Ryssland utan från polackerna. ”Go to Finland!”, sa de. Ryssarna var väldigt samarbetsvilliga, säger han till Yle.

”Används som spelbrickor”

Moyad Salami anser att Ryssland ”försöker fylla Finland med asylsökande” och kopplar ihop det med att Finland har gått med i Nato. Han ska också ha hört att Ryssland kommer att börja dirigera flyktingar till Norge, Estland och Litauen om den finska gränsen är stängd. 

– Överallt sa det att det inte spelar någon roll vilken gräns det är, så länge EU är pressat. Det är politik och vi används som spelbrickor. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.