Därför kan valresultatet dröja – ”I många delstater är det en ny företeelse”

Uppdaterad
Publicerad

Det kan dröja innan vi får ett resultat i presidentvalet i USA. Anledningen stavas coronapandemi och förtidsröster. Det är 93 miljoner amerikaner som redan har röstat, menar statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson.

– Alla de här rösterna ska räknas, säger han i Agenda.

På grund av coronaviruset så har man på flera platser i USA fått skala upp valadministrationen. Och det är när alla förtidsrösterna ska räknas, som det kan dröja.

– Förtidsröstning används på många håll sen flera decennier med mycket bra resultat, men i många delstater är det här en helt ny företeelse som inte har funnits tidigare, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Presidentvalet i USA 2020

Dessutom kan delstaternas olika regler kring när de får börja räkna rösterna ytterligare påverka när vi får ett resultat.

– I en del delstater räknas de före valet för att snabbt få fram ett resultat, som i Florida. Men i Pennsylvania får man inte börja räkna förtidsrösterna förrän vallokalerna har stängt, därför kan det ta längre tid än vanligt.

Se Henrik Ekengren Oskarsson i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet