Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är det med kylan som faktiskt skapar problem? Joakim Paasikivi listar tre utmaningar som vädret kan skapa. Foto: AP/TT/SVT

Därför kan vinterkylan bli en fördel för Ukraina i kriget

Uppdaterad
Publicerad

Vinterns intåg kommer skapa nya förutsättningar i kriget. Det kan bli en fördel för de ukrainska soldaterna, enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

– Eftersom ukrainarna slåss på hemmaplan har de en större stridsmoral men också bättre utrustning och förmodligen bättre utbildning än vad de ryska soldaterna har, säger han.

Just nu är det kall luft på väg in mot Ukraina och stora delar av landet har en temperatur runt noll grader. Men kriget i Ukraina går mot ännu kallare väder i vinter. Det kan bli en viktig faktor.

Det finns ett ryskt uttryck som ibland också används i Ukraina: ”Rasputitsa” – perioden på våren och hösten då regn och snö förvandlar marken till rena lervällingen. Kall lera gör väldigt få människor glada, säger Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militär strategi vid Försvarshögskolan.

– Ukraina har världens bästa matjord, men på senhösten blir det också världens bästa lera. Den här perioden av menföre skapar oerhörda problem, både i framkomlighet men också för soldaternas moral när de ska kämpa i leran: allt är smutsigt, allt är blött, allt är kallt, säger Joakim Paasikivi.

“Bäst vantar vinner”

Joakim Paasikivi menar dock att hösten och vinterns kyla kan komma att gynna de ukrainska soldaterna.

– Om man ska förenkla det extremt mycket så är det “bäst vantar vinner”. Det betyder att den sida som har bäst utbildning och bäst materiel har störst möjlighet att klara sig och utföra sitt arbete, säger han och fortsätter:

– Och här tror jag att ukrainarna har ett övertag eftersom väst har och kommer satsa mycket på vintermateriel. Så även här tror jag att ukrainare har en fördel framför ryssarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.