Därför ökar smittspridningen i Oslo

Uppdaterad
Publicerad

Oslo har infört striktare restriktioner efter att antalet smittade har ökat kraftigt i staden de senaste dygnen. Fler än tio personer får inte samlas i privata hem, munskydd måste bäras i kollektivtrafiken och serveringsställen uppmanas att registrerar sina gäster för att möjliggöra smittspårning.

– I stort sett beror det på att man inte har hållit avstånd, säger Joakim Reigstad, redaktör på NRK.

De nya hårdare reglerna börjar gälla från och med klockan 12 på tisdagen och omfattar alla stadsdelar i Oslo. Beslutet fattas efter att smittspridning skenat de senaste dygnen och kommer att gälla tillsvidare.

Joakim Reigstad, redaktör på NRK, menar ett orsaker till den ökade smittspridningen i Oslo är flera, men att ett av problemen är att studenter har återvänt till universiteten.

– Det beror på allt möjligt. Alltifrån studenter som har varit på fest och lösa sammankomster till bröllop och andra typer av föreställningar, säger han  till SVT Nyheter.

– Men i stort sett beror det på att man inte har hållit avstånd och vistats i stora grupper.

De fleste känner oro

Just studenter lyfts fram som ett särskilt orosmoment.

– Ett problem har varit att studenter har kommit tillbaka till universiteten och haft fester, säger han.

– De flesta i Oslo känner nog att det är allvarligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.