Centrala Moskva nedsläckt under 2020 års Earth Hour. Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Ryssland ratar Earth Hour: ”WWF utländsk agent”

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet kommer sedan Moskva tidigare i mars klassat Världsnaturfonden (WWF) som en ”utländsk agent”.

Klassificeringen av WWF är ett led i en större rysk ansträngning att slå ned mot organisationer med utländska kopplingar – inklusive miljöorganisationer. Beskedet har mötts av stora protester från en rad länder.

Under Earth Hour, en internationell klimatmanifestation startad på initiativ av WWF, uppmuntras människor världen över att släcka lamporna under en timme i syfte att uppmärksamma klimatfrågan. Ryssland har deltagit i manifestationen, som i år hålls under lördagen, i 14 år.

Att klassa personer och organisationer som ”utländska agenter” på grund av kopplingar till utlandet är en rysk sedvänja med rötter från Sovjeteran, som alltjämt används systematiskt för att kuva Kremlkritiker och oliktänkande.

WWF har varit verksamt i Ryssland sedan 1994. Den globala ideella miljö- och naturvårdsorganisationen säger att man kommer att utmana klassificeringen juridiskt – men uppmanar samtidigt anhängare att av säkerhetsskäl avstå från att använda WWF-symbolen i Ryssland.

Klimatförändringarna har slagit hårt mot Ryssland, med tinande permafrost och svåra skogsbränder i Sibirien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet