Experten: Därför skiljer sig resultaten mellan olika mediebolag

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att det amerikanska presidentvalet utvecklat sig till en riktig nagelbitare där de små detaljerna avgör – blir det tydligt att valprognoserna skiljer sig åt hos olika medier.

Professorn, valforskaren och SVT:s expert Henrik Ekengren Oscarsson förklarar varför.

I USA finns ingen central valmyndighet så som det exempelvis gör i Sverige. Dessutom styrs valet i USA av 50 olika vallagar, en för vardera delstat.

Därför är det institut, nyhetsbyråer och tv-bolag som gör egna uppskattningar och prognoser på federal nivå.

Presidentvalet i USA 2020

– De flesta gör samma bedömning när de tilldelar någon en seger i en delstat. Men de vill vara 99,5 procent säkra på att de har rätt, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Blandning av olika data

Ekengren Oscarsson tar tv-bolaget ABC som exempel.

– Deras datasimuleringar bygger på historiska valdata, vallokalsundersökningar och färdigräknade röster.

Hur samlar de in datan?

– De tankar ned dem eller är på plats för att få de senaste uppgifterna. Anledningen till att vi har så här fin och snabb rapportering är för att det läggs ned ett ohyggligt stort arbete. Annars hade vi själva fått sitta och titta runt hos 50 olika valmyndigheter.

Därför är Arizona blå hos SVT

SVT gör ingen egen valprognos men uppdateringarna i SVT:s valgrafik bygger på amerikanska institut och redaktioner.

– Om det finns tre sådana oberoende källor som säger samma sak så färgar SVT den staten blå eller röd, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Arizona är ett sådant exempel där inte alla, men minst tre olika källor, utropat Biden till vinnare vid 20-tiden på onsdagskvällen.

– Det finns forfarande stora tv-bolag som inte färgat Arizona ännu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet