Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Försvarsminister Pål Jonson säger att ”det är svensk praxis” att inte explicit utesluta kärnvapen i Sverige. Foto: SVT

Därför utesluter avtalet inte kärnvapen i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och USA undertecknade under onsdagen ett försvarsavtal. Norge har ett motsvarande avtal, som till skillnad från det svenska utesluter att kärnvapen kan placeras i landet.

– Det är svensk praxis, säger försvarsminister Pål Jonson (M).

Avtalet innebär bland annat att amerikansk militär får obehindrad tillgång till 17 svenska militärbaser, men utesluter inte utplaceringen av kärnvapen på Svensk mark.

– Mig veterligen gör det inte heller det i det danska eller finska avtalet, säger försvarsminister Pål Jonson (M).

Försvarsavtal med USA

Nu riktas kritik mot regeringen för att de inte stänger dörren för en sådan utplacering – trots att Norge gjort det i ett motsvarande avtal.

”Inget i detta avtal förändrar Norges inställning avseende utplaceringen av utländska styrkor på norsk mark och förvaringen samt användandet av kärnvapen på Norges territorium”, står det i det norska avtalet.

Kritik från oppositionsparti

Kritiken kommer bland annat från Vänsterpartiet.

– Genom att inte skriva in det, ökar man risken för att andra tror att kärnvapen finns på svensk territorium, säger partiets utrikespolitiske talespersonen Håkan Svenneling (V) till TT.

– Man ska ha klart för sig att det ökar risken för att en potentiell motståndare, främst Ryssland, ser Sverige som ett legitimt mål. eftersom det blir en så stor amerikansk närvaro. Det oroar mig, säger Svenneling vidare angående antalet baser som görs tillgängliga.

Avtalet ser ut att ha en bred majoritet i riksdagen. Socialdemokraterna var i den förra S-regeringen med om att starta processen för att få till ett avtal med USA. Sverigedemokraterna hade inför undertecknandet inga principiella invändningar mot avtalet.

Hör varför regeringen inte utesluter kärnvapen i Sverige i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvarsavtal med USA

Mer i ämnet